Stanovnici Dalmacije crtali su i prije 15.000 godina!

Tekst: L.J.
Foto: Vladimir Ivanov (Cropix)

TIM STRUČNJAKA Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru nedavno je u pećini Vlakno na Dugom otoku pronašao komad kremenog oblutka s dijelovima urezanog crteža od prije 15 tisuća godina, iz razdoblja gornjeg paleolitika. Radi se o najstarijem umjetničkom predmetu u Hrvatskoj.

"Ovo je danas najstariji crtež u Hrvatskoj! Izgleda jednostavno, predmet je neugledan, ali njegova znanstvena vrijednost je velika", komentirao je mr. sc. Dario Vujević, voditelj arheoloških istraživanja na spomenutom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najstariji sličan nalaz iz Hrvatske su koštane pločice iz Šandalje II s nizom ureza, ali i one su nekoliko tisuća godina mlađe od nalaza iz pećine Vlakno.

Tražit će tragove neandertalaca

Urezi u kremenom oblutku napravljeni su namjerno i dio su većeg prikaza za koji se još uvijek ne zna što predstavlja. Ulomak je dugačak 4,5 i širok 1,5 centimetara i bio je dio većeg oblutka koji se slomio na nekoliko mjesta zbog izlaganja vatri, istaknuo je Vujčić. Ovaj je oblutak dokaz da su ljudske zajednice na području Hrvatske, unatoč tome što nema tragova grandiozne umjetnosti kao što su zidne slikarije iz pećina Španjolske i Francuske, pokazivale interes za umjetnost još od paleolitika, piše Jutarnji.

Znanstvenici istraživanja nastavljaju na jesen kada se planiraju spustiti još niže u pećinu, u slojeve stare između 30 i 40 tisuća godina. Vjeruju da bi tamo mogli pronaći čak i tragove neandertalaca. No, nastavak istraživanja doveden je u pitanje zbog nedostatka sredstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara