Stanovništvo s raznih strana svijeta genetski je slično

STANOVNIŠTVO iz raznih dijelova svijeta ima više zajedničkih osobina nego što se prije mislilo, pokazali su rezultati istraživanja u petak objavljenog u časopisu Science.

Znanstvenici već dugo znaju da je, unatoč fizičkim razlikama, stanovništvo različitih krajeva svijeta međusobno genetski slično.

Istraživački tim s američkog sveučilišta Stanford na čelu s Marcusom Feldmanom proveo je istraživanje na 1056 osoba iz 52 zajednice s pet geografskih regija - Afrike, Euroazije, istočne Azije, Oceanije i dviju Amerika.

´DNK svake zajednice imala je između 4 i 32 razlikovna tipa, no većina ih je nađena na nekoliko kontinenata, što upućuje na činjenicu da samo mali dio genetskih osobina omogućuje razlikovanje pojedine populacije´, objasnio je Feldman.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´To znači da vidljive razlike među različitim ljudskim skupinama, poput boje ljudske kože ili oblika lubanje, proizlaze iz najbeznačajnijih razlika u genetskim osobinama´, ustvrdio je.

Drugim riječima, istaknuo je Feldman, niz DNK jedne ljudske jedinke s nizom DNK druge jedinke poklapa se u 99,9 posto.

Istraživanje je pokazalo i to da se 94 posto genetskih varijacija pojavljuje između pripadnika iste populacije, dok razlike između različitih skupina ne prelaze 5 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara