STANOVNIŠTVO SVIJETA BI SE 2300. MOGLO STABILIZIRATI NA 9 MILIJARDI

Broj stanovnika svijeta bi se za tri stoljeća mogao stabilizirati na 9 milijardi ukoliko se stopa nataliteta, posebice u zemljama u razvoju, nastavi smanjivati, ali bi moglo porasti na više od 1300 milijardi ako stopa ostane kakva je danas, objavio je u četvrtak Odjel Ujedinjenih naroda za stanovništvo.

Prema srednjim projekcijama žene bi trebale imati dva djeteta u nadolazećim desetljećima čime bi svjetsko stanovništvo poraslo sa sadašnjih 6,4 milijarde na 9 milijardi 2300. godine, objavio je UN-ov Ured za stanovništvo.

I najmanja odstupanja u prognozama imala bi dugoročno ogromne posljedice. Tako ukoliko bi stopa bila za jednu četvrtinu ispod predviđena dva djeteta ili četvrtinu iznad to bi rezultiralo brojem stanovnika u rasponu od 2,3 milijarde do 36,4 milijarde.

Međutim, ako stope nataliteta ostanu kakve su danas broj stanovnika svijeta bi se povećao na 44 milijarde u 2100., 244 milijarde u 2150. i 1300 milijardi 2300., objavio je Ured u svom izvješću Svjetsko stanovništvo do 2300.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured je iznio stajalište da se sadašnje visoke stope nataliteta ne mogu dugoročno nastaviti.

Uzimajući u obzir napredak u očekivanoj duljini života, ljudi mogu očekivati da će 2300. živjeti prosječno više od 95 godina. Japanci, koji i danas prednjače u svijetu u očekivanoj duljini života, trebali bi očekivati da će 2300. živjeti više od 106 godina.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara