State Department: Hrvatska je važan partner na ratištu

State Department: Hrvatska je važan partner na ratištu

VISOKI dužnosnici NATO saveza i američkog State Departmenta podupiru ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO te smatraju da te tri zemlje neće biti dodatno opeterečenje njihovom proračunu.

"Ukoliko Grčka i Makedonija ne uspiju riještiti spor oko imena, njihov neuspjeh ne bi trebalo kažnjavati izglede Hrvatske i Albanije za ulazak u NATO", kazao je pred vanjskopolitičkim odborom američkog Senata njegov predsjednik Joseph Biden.

Biden smatra da bi primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije približilo Balkan europskoj budućnosti i ojačalo regionalnu sigurnost.

Podtajnik za Europu u State Departmentu Daniel Fried Hrvatsku je ocijenio važnim partnerom na ratištu te smatra da ostvarujemo napredak na političkom i gospodarskom planu te u provedbi vojnih reformi u stvaranju moderne vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik NATO-a za Europu general John Craddock podsjetio je prisutne na to da Hrvatska, Albanija i Makedonija daju velik doprinos sigurnosti misija ISAF u Afganistanu, gdje su njihovi kontigenti na trećem, četvrtom i petom mjestu. Craddock smatra da ulazak tih triju zemalja neće dodatno teretiti resurse NATO-a s obzirom na doprinos koji daju.

"U NATO-u postoji zahtjev da svaka zemlja sam osigura protuzračnu obranu, a s obzirom da to ne mogu učiniti, NATO će im je osigurati", kazao je general.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara