State Department: Thompson u Biogradu navodio publiku da izvikuje profašističke slogane

State Department: Thompson u Biogradu navodio publiku da izvikuje profašističke slogane

Tekst: I.Kri.
Foto: Index

U GODIŠNJEM izvješću State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, a u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku stoji kako je kontroverzni ultranacionalistički pjevač Marko Perković Thompson u Biogradu naveo svoju publiku da izvikuje profašističke slogane.

Podsjeća se da je pjevač optužio i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da je izdajica te da je policija radila na slučaju, no optužnicu nikada nisu podignuli. State Department se osvrnuo i na činjenicu da minimalna plaća od 2.814 kuna ne osigurava pristojan život hrvatskom radniku i obitelji. Navode i kako su troškovi četveročlane obitelji u unajmljenom stanu u 2009. godini iznosili 6.316 kuna te za njih nije bila dovoljna prosječna plaća od 5.370 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Glavaš još uvijek živi slobodno i prima zastupničku plaću?

Za State Department je sporan spor povratak imovine svih vjerskih zajednica osim Katoličke crkve i Islamske zajednice. Smatraju kako su preveliki zaostaci u pravosuđu i da se neučinkovito procesuiraju ratni zločini počinjeni u Hrvatskoj, a ističu i kako još uvijek srpski povratnici suočavaju s problemima. Kritike su stigle i na diskriminaciju prema Srbima i Romima te zbog nasilja nad ženama i homoseksualcima, a posebno je istaknut prosvjed tijekom Gay parade u Zagrebu.

State Departmentu nije jasno kako to da osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš još uvijek živi slobodno u BiH te je službeno ostao saborski zastupnik i zbog toga prima državnu plaću te ima još mnogo povlastice koje koriste i drugi zastupnici. Kao pozitivne stvari istaknut je posjet kardinala Josipa Bozanića Jasenovcu i postavljanje kamena temeljca za riječku džamiju. Pohvale je dobila i naša Vlada zbog angažmana u suzbijanju korupcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara