State Department za odlazak Amerikanaca iz Saudijske Arabije

State Department za odlazak Amerikanaca iz Saudijske Arabije
AMERIČKI diplomati, čiji boravak u Saudijskoj Arabiji nije neophodan, i obitelji svih američkih dužnosnika trebali bi napustiti tu zemlju, objavio je u srijedu State Department, pojačavši tako dosadašnja upozorenja o opasnosti od terorizma u Saudijskoj Arabiji.

Američki građani koji su u Saudijskoj Arabiji privatno trebali bi razmisliti o tome da je napuste, a onima koji tamo tek namjeravaju putovati State Department preporuča da "s obzirom na moguće daljnje terorističke aktivnosti" odgode put.

Odlazak američkih dužnosnika i njihovih obitelji nije obavezan, a američka vlada pokrit će troškove.

Amerikancima koji će ostati u Saudijskoj Arabiji unatoč upozorenjima savjetuje se da se prijave u veleposlanstvo u Rijadu ili u konzulate u gradovima Džida i Dhahran.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Američka vlada i dalje dobiva upozorenja o prijetnjama za napade na Amerikance i zapadnjačke ciljeve", stoji u izjavi State Departmenta. Američkim građanima savjetuje se da budu na oprezu "posebno na javnim mjestima gdje se okupljaju zapadnjaci".

Anonimni dužnosnik izjavio je da takvo upozorenje Ministarstva nije rezultat konkretne prijetnje ili dojave obavještajaca. Ono je doneseno na temelju procjene općeg stanja u zemlji.

U Saudijskoj Arabiji živi između 200 i 300 američkih dužnosnika s obiteljima, a ukupno oko 30 tisuća američkih državljana.

Prošli mjesec u terorističkom napadu na stambenu četvrt u Rijadu poginulo je 17, a ozlijeđeno je više od 100 osoba. Policija je uhitila saudijskog državljana osumnjičenog da je prokrijumčario oružje kojim je napad bio izvršen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara