Stečajni upravitelj Salonita: Svi su primali plaću na teret Fonda, a većina ništa nije radila

Tekst: Dragan Miljuš
Foto:

TRGOVAČKI sud u Splitu naložio je Mirku Kozini, stečajnom upravitelju Salonita, da nikako ne sklapa novi, 11. po redu ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim bi se financirale plaće za više od 130 radnika Salonita.

Zakon o otpadu

Stečajni sudac Jozo Ćaleta zabrinut je, naime, da će naknadna potraživanja Fonda za troškove sanacije i plaće radnika Salonita u potpunosti počistiti stečajnu masu! Radi se o svoti od čak 200 milijuna kuna!

Tražbina Fonda imala bi prema Zakonu o otpadu prvenstvo u odnosu na sve ostale vjerovnike Salonita, među kojima se nalazi i odbjegli gazda Jozo Ćurković, inače optužen za gospodarski kriminal težak 100-ak milijuna kuna.

Zasada je sud odobrio produljenje ugovora za samo četiri radnika Salonita, dok su se ostali našli u velikim problemima. Nisu se, naime, u zakonskom roku prijavili kao nezaposleni, jer su očekivali da će se 11. aneks ugovora potpisati bez problema, kao i prethodni.

Situacija se zakomplicirala početkom lipnja, nakon što je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, izjavio kako će sva sredstva koja su utrošili na sanaciju, što uključuje i plaće radnika, teretiti stečajnu masu. 

Radnici na sanaciji radili malo ili nikako

To je bilo dovoljno. Sudac Ćaleta uvjeren je nakon ovoga da će sklapanje novog ugovora sa Fondom odvesti stečajni postupak u propast! Dotad nisu postavljali pitanja, ni on, ni stečajni upravitelji, uvjereni da Mladineo neće tražiti refundiranje troška iz stečajne mase Salonita.

Sud je, usto, konstatirao da su radnici napravili vrlo malo. "Svi su primali plaću na teret Fonda, a većina ništa nije radila" zapisao je stečajni sudac Čaleta u obrazloženju zašto više ne žele poslovati s Fondom kojeg vodi Vinko Mladineo.

"Sudac laže, ima nesposobne stečajne upravitelje!"

"Sudac laže! Nema pojma što je sve napravljeno, jer ima nesposobne stečajne upravitelje. To su floskule i demagogija. Zbog čega je sad zapelo sa 11 aneksom, ako se u suštini ništa nije mijenjalo. Tvornica ovakva kakva je sad ima vrijednost nula, a nakon sanacije svi bi se mogli podmiriti prodajom terena. Zašto se odugovlači stečajni postupak? Čine veliku štetu. Sud pogoduje, želi se riješiti radnika kako bi se imovina bez njih prokrčmila. Na to nećemo pristati!" oštar je bio HUS-ovac Jozo Marić, koji je predvodio desetoricu radnika Salonita u jednotjednom štrajku glađu. 

Strateške odluke očekuju se na idućoj skupštini vjerovnika 22. listopada, na kojoj će se odlučiti o davanju u zakup prostora tvornice tvrtki Fio & D, koja bi obavila sanaciju. Za isti posao zaprimljene su početkom rujna ponude tvrtki Adriatic Blizna, koja traži nešto manje od 13 milijuna kuna, te Ecooperative s ponudom od 16,2 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara