Stečajni upravitelji oštetili tvrtku za dva milijuna kuna

DVOJICA stečajnih upravitelja osumnjičeni su da su s računa tvrtke u stečaju protuzakonito doznačili više od dva milijuna kuna poduzeću u vlasništvu 38-godišnjeg Zagrepčanina, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Sva trojica prijavljena su nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, no u policiji se nije moglo doznati o kojoj je tvrtki u stečaju riječ i tko su trojica prijavljenih.

Prvoosumnjičeni je 65-godišnji stečajni upravitelj kojeg se tereti da je poduzeću drugoosumnjičenog 38-godišnjaka za usluge koje nisu izvršene doznačio gotovo 600 tisuća kuna s računa tvrtke u stečaju. Potom je treći osumnjičenik, kao pomoćnik stečajnog upravitelja, na isti način na račun istog poduzeća doznačio iznos od 1,3 milijuna kuna.

Daljnjom kriminalističkom obradom policija je utvrdila da je treći osumnjičenik, kao stečajni upravitelj sedam poduzeća, krajem 2003. s računa poduzeća u stečaju na račun tvrtke drugoosumnjičenog doznačio još 200 tisuća kuna, navodi se u policijskom izviješću.

Državnu tvrtku oštetili za 1,6 milijuna kuna

Zagrebačka policija prijavila je dvojicu direktora u poduzeću u većinskom državnom vlasništvu zbog sumnje da su zloporabom obavljanja dužnosti državne vlasti poduzeće oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.

U policiji, Državnom odvjetništvu i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), kojemu je podneseno "posebno izvješće", danas se nije moglo doznati o kojoj je tvrtki riječ i tko su osumnjičeni koje se tereti da su za poduzeće kupovali raznu robu od zagrebačke tvrtke, čija je direktorica bila snaha prvoosumnjičenog.

Policija je izvijestila tek da je riječ o dvojici 60-godišnjih hrvatskih državljana koji su od 2002. do 2004. bili direktori Sektora zajedničkih poslova i Sektora nabave.

Sumnja se da je prvi osumnjičeni kao direktor Sektora zajedničkih poslova, koji je odgovoran za odabir načina nabave robe, od 2002. do 2004. postupio suprotno Zakonu o javnoj nabavi.

Tereti ga se, naime, da je 2002. nabavio namještaj vrijedan gotovo 370 tisuća kuna, a vrijednost nabave razdijelio je na tri ugovora. Iduće godine nabavio je tiskarske i grafičke strojeve vrijedne više od 250 tisuća kuna i nabavku razdijelio na dvije narudžbe. Na isti je način, tvrdi policija, 2003. nabavio materijal za tiskarske i grafičke usluge u vrijednosti od gotovo 230 tisuća kuna i fotokopirni papir u vrijednosti od oko 400 tisuća kuna.

Sumnjiči ga se i da je 2004. nabavio materijal za tiskarske i grafičke poslove u iznosu od gotovo 390 tisuća kuna te također vrijednost razdijelio na dvije nabave.

Sve narudžbe i ugovore iznad 20 tisuća kuna, u svojstvu direktora Sektora nabave, supotpisivao je drugosumnjičeni s dobavljačem, odnosno poduzećem iz Zagreba, čija je direktorica bila snaha prvoosumnjičenog.

Za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara