Stefanopulos: Grčka podupire Hrvatsku na putu u EU i NATO

GLAVNI politički cilj Hrvatske je ulazak u Europsku uniju i NATO, a u Grčkoj je uvijek imala zemlju prijatelja koja joj je u tome davala uvijek dobru podršku, rekao je u utorak u Ateni grčki predsjednik Konstantinos Stefanopulos nakon razgovara s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem kojim je započeo njegov trodnevni službeni posjet helenskoj republici.

Grčki je predsjednik u izjavi za novinare podsjetio kako je prošle godine bio u Hrvatskoj i da su se od njegovog posjeta do danas održali mnogi susreti na ministarskoj razini između dviju zemalja.

"I ovaj posjet predsjednika Mesića doprinijet će daljnjem razvoju naših odnosa, a o načinima na kojima ćemo to postići, razgovarali smo i danas", rekao je Stefanopulos.

Osim o hrvatskom približavanju Europskoj uniji, dvojica su sugovornika razgovarala i o političkom stanju u regiji, zaključivši, između ostaloga, kako je potrebno da BiH profunkcionira kao jedinstvena država te istaknuvši kako se odnosi između Hrvatske i Crne Gore u značajnijoj mjeri poboljšavaju.

"Suglasili smo se da sve zemlje regije trebaju ući u Europsku uniju, ali da svaka posebno mora sa svoje strane učiniti sve što je potrebno za ispunjenje europskih standarda", naglasio je Stefanopulos.

Grčki je predsjednik kazao kako je s Mesićem razgovarao i o Projektu Jadransko-jonske autoceste, budući da je ona vrlo važna za Grčku zbog povezivanja s Europom preko Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Dvije su strane, kako je rekao, zato razmijenile informacije o dosad učinjenom i onom što se planira u tom projektu.

Hrvatski je predsjednik grčkom kolegi zahvalio na pozivu, rekavši kako to nije samo državni, već i vrlo prijateljski posjet.

Hrvatsko je izaslanstvo svoje domaćine tijekom razgovora upoznalo s usklađivanjem hrvatske zakonske regulative s propisima Europske unije, a, naglasio je Mesić, razgovarali su i o "otvorenim pitanjima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi Hrvatska potvrdila svoju zrelost i funkcioniranje pravne države, zainteresirana je za povratak svojih građana i njihovo preuzimanje vlastite imovine", rekao je novinarima Mesić.

Podsjetio je kako Hrvatska poduzima sve da se krivnja za ono što se dogodilo tijekom rata individualizira i da za počinjeno odgovaraju pravi krivci.

"U tim našim naporima nam pomaže Haaški sud i mi s njim u potpunosti surađujemo", naglasio je hrvatski predsjednik.

Mesić je kazao kako je u posljednje vrijeme posjetio sve zemlje proizašle iz bivše Jugoslavije i kako njihovi predsjednici posjećuju Hrvatsku, izrazivši uvjerenje da će cijela regija profunkcionirati kad uspije usvojiti europske standarde.

"Treba se boriti za otvaranje granica i suradnju, a ne za njihovu promjenu, i to Hrvatska čini", rekao je predsjednik Mesić.

Na novinarsko pitanje da procjeni poziciju Hrvatske u odnosu na EU nakon šestomjesečnog grčkog predsjedanja Unijom i mogućnost da joj Hrvatska pristupi 2007. godine, Stefanopulos je odgovorio kako Hrvatska i dalje može računati na grčku potporu, ali da je sad na potezu Europska komisija i njezina procjena hrvatske aplikacije.

"Sad sve ovisi o Hrvatskoj, o tome kako će se pripremiti i pregovarati s Europskom unijom, a mi bismo voljeli da Republika Hrvatska uđe u EU 2007. godine", kazao je grčki predsjednik.

Predsjednik Mesić, prvi dan posjeta Grčkoj, nastavit će poslijepodne polaganjem vijenca pred spomenikom neznanom junaku na atenskom trgu Sintagmi, a potom će se susresti s predsjednikom Parlamenta Apostolosom Kaklamanisom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara