STEINER: JOŠ JE PRERANO BAVITI SE KONAČNIM STATUSOM KOSOVA

Civilni upravitelj UNa na Kosovu Michael Steiner ocijenio je u srijedu kako je još prerano baviti se pitanjem konačnog statusa Kosova.

Najprije, rekao je Steiner u izjavi za prištinski radio Blue Sky, treba osigurati slobodu kretanja, povratak raseljenih osoba i učinkovit rad institucija.

´Potrebno je da se većinska zajednica zauzme za manjine, dok manjine, a posebice Srbi, trebaju prihvatiti novu realnost na Kosovu, koja je drugačija od one 1999 godine´, rekao je Steiner.

Civilni upravitelj je rekao kako je također važno uspostaviti dijalog između Prištine i Beograda, ističući kako se status Kosova ne može riješiti bilo kakvim jednostranim potezima bilo koje strane.

Konačnu odluku, međutim, donijet će Vijeće sigurnosti UN, rekao je Steiner, ali je istaknuo kako je za to još prerano, te da prije toga treba promijeniti stanje na Kosovu.

On je rekao kako se izbjegle osobe, unatoč teškoj situaciji, vraćaju na Kosovo. Do sada ih se vratilo oko šest tisuća, a iduće bi se godine, po njegovu mišljenju, broj povratnika mogao bitno povećati.

On je dodao kako je kod albanske većine na Kosovu došlo do promjene raspoloženja, a suživotu nema alternative, unatoč brojnim incidentima i djelovanju radikalnih skupina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara