Steiner: Tri su prioriteta za 2003., ne i rješenje statusa kosova

GOSPODARSKI rast, borba protiv kriminala i jačanje sigurnosti te izgradnja multietničkog društva prioriteti su civilne uprave UN-a na Kosovu (UNMIK) za 2003., u kojoj još neće biti riješen status Kosova, kazao je  civilni upravitelj UN-a Michael Steiner.

´Vrijeme za rješavanje konačnog statusa Kosova doći će, ali ne 2003.´, rekao je Steiner u govoru za javnu televiziju RTK.

´Ove godine moramo se baviti trima prioritetima´, rekao je u svome obraćanju građanima njemački diplomat kojemu se sredinom veljače navršava godina dana otkako je na čelu UNMIK-a.

´Tri su prioriteta za Kosovo u ovoj godini; poboljšanje gospodarstva kako bismo djeci na Kosovu stvorili budućnost, moramo se boriti protiv kriminala da bismo obiteljima dali sigurnost i moramo stvoriti multietničko društvo kako bi svi vi bili dobrodošli u obitelj europskih društava. Ja sam spreman raditi na tim ciljevima ali želim da to učinimo zajedno´, izjavio je Steiner.

On je najavio da će prenositi, što je više moguće ovlasti na kosovske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ako smo mi - UNMIK i institucije Kosova i narod Kosova ozbiljni i krenemo raditi zajedno uvjeren sam da ćemo biti uspješni. Ovoga tjedna ću pozvati vodstvo političkih stranaka kako bih im objasnio moj koncept i kako bih dobio njihovu podršku´, istaknuo je.

No naglasio je da će ´najvažniji elemenat´ biti ´stalna potpora naroda Kosova´.

Steiner je rekao da se ne želi odreći nekih ovlasti. Tako je najavio da će se odlučno zauzimati za jednak tretman manjina a vanjska politika i borba protiv organiziranog kriminala i dalje će ostati nadležnost UN-a prema mandatu koji je misiji povjerilo o Vijeće sigurnosti UN-a.

Rezolucijom 1244 Vijeća siurnosti i ustavnim okvirima na Kosovu nije predviđeno formiranje monoetničkih organizacija, kazao je nadalje Steiner.

To je bio njegov komentar na danšanje formiranje Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara