Štekati ispred zagrebačkih kafića dozvoljeni tek od 1. travnja

PRVO proljetno sunce ponukalo je zagrebačke ugostitelje, pogotovo iz središta grada da ispred lokala i prije roka od 1. travnja iznesu stolove i stolce, popularne štekate.

No, u tome su ih jučer omeli komunalni redari koji su uklonili dva iz zagrebačkog središta, a danas dva u Susedgradu.

Potvrdio je to i zamjenik načelnika Komunalne inspekcije Davor Krsnik objasnivši da vlasnici tih ugostiteljskih objekata nisu imali rješenje za postavljanje štekata na javnoj gradskoj površini.

Vidjevši što se dogodilo kolegama, vlasnici kafića u središtu Zagreba koji su također iznijeli štekate, sami su ih vratili natrag.

Rješenja za postavljenje pokretnih naprava i terasa izdaje Gradski ured za prostorno uređenje i prema važećoj Odluci o komunalnom redu Gradskog poglavarstva terase se, unatrag dvije godine, mogu početi otvarati od 1. travnja.

Od tog roka, vlasnici koji postave štekat počinju plaćati i upotrebu javne površine, kaže Krsnik i dodaje da je "zauzimanje" četvornog metra javne površine lani bilo mjesečno oko 60 kuna.

Terase mogu biti postavljene do 1. listopada, a ukoliko žele, vlasnici mogu zatražiti i produljenje tog roka.

Ukoliko su nelegalno postavljeni vlasnici moraju platiti kaznu za prekršaj i to obrtnici od 200 do 500 kuna, a vlasnici trgovačkih društava od 500 do 2.000 kuna. Tome se pribrajaju i troškovi uklanjanja što iznosi od pet do deset tisuća kuna.

Krsnik napominje da "dizanje" štekata ne ide "od danas do sutra", odnosno da komunalni redari ukoliko uoče da je nelegalno postavljen najprije napišu zapisnik i vlasnika upozore.

Nakon toga ponovno izlaze na teren, u provjeru, i ukoliko terasa nije uklonjena izdaju rješenje da se to učini u roku od 24 sata.

Ako se i tada vlasnik ogluši štekat uklone komunalni redari, a trošak mora platiti vlasnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara