stepinčevo u krašiću, zagrebu i rimu

Crkva danas slavi Stepinčevo, spomendan smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, kojega je 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim. L

Današnje misno slavlje u Krašiću, u Stepinčevoj rodnoj župi, predvodio je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak zajedno s tridesetak svećenika Jaskanskoga dekanata, generalnim vikarom Zagrebačke nadbiskupije Vladimirom Stankovićem i postulatorom kauze za proglašenje svetim blaženika Stepinca msgr. Jurjem Bateljom.

Na svečanoj misi propovijedao je najstariji svećenik Zagrebačke nadbiskupije i Stepinčev tajnik msgr. Stjepan Lacković.

Rekavši kako je izbliza mogao pratiti Stepinčev svetački život, msgr. Lacković, vidno potresen prvim posjetom Krašiću nakon dugih godina u emigraciji, pred vjernicima je proplakao.

Podsjetio je kako je bio svjedok proglašenja blaženim kardinala Stepinca na velikom događaju u Mariji Bistrici pred stotinama tisuća vjernika, a njegova radost bila je tim veća što je rođen u Mariji Bistrici. Podsjetio je kako mu je upravo u Mariji Bistrici nadbiskup Stepinac priopćio da ga imenuje svojim tajnikom, te da je tu dužnost obnašao cijelo vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Prisjećajući se tih sudbonosnih dana za našu Crkvu i narod, rekao je da ga je nadbiskup Stepinac poslao u Rim, u pratnji papinskoga izaslanika opata Marconea, a kad se htio vratiti u Zagreb, jugoslavenske vlasti zabranile su mu povratak, pa je 1946. emigrirao u Ameriku, gdje je proveo 54 godine.

Razmišljajući o današnjem blagdanu kroz riječi iz Pavlove poslanice ´Bili smo nevoljama pritisnuti´, Lacković je podsjetio kako je 1946. kardinal Stepinac nepravedno osuđen na kaznu od 16 godina, što je, kako je rekao, bila zapravo smrtna osuda jer mu je prouzročila preranu smrt.

Stepinac je umro je s nepune 62 godine, na današnji dan 1960. godine.

Lacković je poželio da bude svjedok i da za svoga života doživi proglašenje svetim svoga nadbiskupa blaženika Stepinca.

´Dočekali smo slobodnu Hrvatsku, državu za kojom smo, osobito mi Hrvati u dijaspori, toliko čeznuli´, rekao je dodavši: ´Ali, i blaženi Alojzije je čeznuo za slobodom Hrvatske, bio sam svjedok njegovih riječi i djela i njegove velike ljubavi prema Hrvatskoj - ne prema ovom ili onom režimu ili političkoj stranci, nego prema slobodnoj državi´.

U čast kardinalu Stepincu večeras će misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvoditi nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, a u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu kardinal Crescenzio Sepe, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Svečanost Stepinčeva u Rimu i u Hrvatskoj najavio je 6. veljače opširnim člankom vatikanski poluslužbeni dnevnik L´Osservatore Romano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara