Steže se obruč oko Nasirije

AMERIČKI marinci u četvrtak su pojačali napade na Nasiriju nakon što su vjerojatno uspjeli slomiti otpor iračkih boraca koji su im tjedan dana onemogućavali napredovanje, javio je Reuters.

Dopisnik te agencije koji prati marince javio je da američke snage sada izgleda imaju punu kontrolu nad mostovima u Nasiriji, gradu 375 kilometara udaljenom od Bagdada, preko kojeg prolazi ključni pravac za dostavu opreme i zaliha za koalicijske snage.

U gradu je nezauzeta ostala jedna četvrt iz koje se otvara vatra po američkim vojnicima, dodaje Reuters.

Kurdski borci napreduju prema Mosulu

Irački Kurdi uz potporu manjih skupina američkih vojnika u četvrtak napreduju prema sjevernom naftnom gradu Mosulu, ali je na njih otvorena vatra iz teških strojnica, javio je Reutersov reporter.

"Na cesti smo koja vodi iz Kalaka za Mosul i nalazimo se sedam kilometara u teritoriju koji je do prošle noći bio pod kontrolom iračke vlade", rekao je reporter Sebastain Alison.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je izjavio da topništvo gađa iračke položaje, a da je napredovanje kurdskih boraca čini se zaustavljeno barem privremeno.

Tijekom noći sa srijede na četvrtak irački su vojnici napustili jedno brdo koje gleda na Kalak, selo koje su ranije branili svim snagama, dodao je.

Alison je procijenio da je do Mosula ostalo još 47 kilometara. Jedan kurdski borac je rekao da su njihove snage došle na pet kilometara od Mosula, ali taj podatak nema neovisnu potvrdu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara