Stigla i službena potvrda: Otkazan Zagreb Auto Show

Stigla i službena potvrda: Otkazan Zagreb Auto Show

Tekst: J.D./M.N.
Foto: Arhiva


GLOBALNA kriza donosi novu lošu vijest svim hrvatskim zaljubljenicima u automobile. Zagreb Auto Show ove se godine neće održati, potvrđeno je.

Sajam se trebao održati od 18. do 28. ožujka, ali katastrofalno stanje na hrvatskom automobilskom tržištu ipak je uzelo maha kod brojnih izlagača.

Vodstvo ZG Auto Showa 2010. već je smanjilo cijene najma, ali to nije pomoglo.

Žrtve recesije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Još je 2. veljače, kad je prisutnost na showu otkazao PZ Auto, zastupnik Volkswagena, bilo jasno da od sajma u prvoj polovici godine neće biti ništa.

Postoji mogućnost da se ZG Auto Show održi u drugoj polovici godine, ali takvo što je, s obzirom na anemičnu sliku prodaje automobila u Hrvatskoj, teško očekivati. Zadnji put, od 28. ožujka do 6. travnja 2008. godine, na sajmu su bila 634 izlagača iz 35 zemalja. Predstavljena je 51 automobilska marka sa 348 modela, a održane dvije svjetske premijere, 11 europskih vicepremijera te 23 hrvatske premijere. Predstavljeno je pet koncepata.

 Kriza teško pogodila tržište

Kad se uzmu katastrofalni podaci o prodaji automobila u Hrvatskoj samo u ovoj godini, jasno je o čemu je riječ. Tijekom siječnja registriran je tek 2.601 novi automobil, što predstavlja drastičan pad, čak i u odnosu na prošlogodišnji prosjek.

Podaci su još više poražavajući ako se prisjetimo tzv. pretkriznog razdoblja. Naime, u siječnju 2008. godine prodana su 7.263 nova automobila, a godinu dana kasnije (siječanj 2009.) prodaja pada za 42,5 posto, na 4.163 primjeraka. Ovogodišnji siječanj donosi daljnji pad od čak 37,5%, odnosno nevjerojatnih 64,2 posto u odnosu na stara dobra vremena, kad su vlast i njeni vrli "stručnjaci" bili odlučni u negiranju mogućnosti da kriza uopće zaviri u naše krajeve.

Prodavači u Hrvatskoj lošim rezultatima pokušavaju doskočiti brojnim akcijama, ali sve to ima jako malo učinka. Dok se opća slika gospodarstva ne popravi, a takvo što je teško očekivati u ovoj godini, zastupništvima ostaje samo raditi ono što već rade - operirati kosturskim postavama, smanjivati plaće radnicima i čekati bolja vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara