Stiglo je ljeto: Turisti pohrlili na Jadran

NOĆAS je, točno u 1.59 sati, astronomski započelo ljeto. Meteorolozi najavljuju kako nas idućih dana očekuje val vrućina, a turisti koji su pohrlili prema Jadranu, izazvali su kilometarske kolone na cestama.

Državni hidrometeorološki zavod je izvijestio kako će danas biti pretežno sunčano i vruće, dok je poslijepodne, samo ponegdje u Gorskom kotaru i Lici, moguć jači razvoj oblaka uz pljusak i grmljavinu.

Vjetar će biti slab, na Jadranu ujutro mjestimice umjerena bura, a poslijepodne na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana umjeren sjeverozapadnjak. Najviša temperatura će biti uglavnom između 27 i 32 °C.

Slično vrijeme nas očekuje i sutra. Također će biti sunčano i vruće, a vjetar će biti slab, poslijepodne ponegdje umjeren jugozapadni, na otvorenom moru sjeverozapadni. Jutarnja temperatura će biti između 14 i 19 °C, na Jadranu od 19 do 24 °C, a najviša dnevna uglavnom između 29 i 34 °C.

Narednih dana temperature će i dalje rasti. Prve kapi kiše, a s njima i lagano osvježenje, odnosno hlađenje na oko 30 °C, meteorolozi najavljuju za četvrtak. No, i tad će kišiti samo u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok Jadran i dalje očekuje vruće i sunčano vrijeme.

S obzirom na nadolazeći val vrućina, liječnici upozoravaju kako je vrlo važno izbjegavati jako sunce, pogotovo u vremenu od 10 do 17 sati, te kako u organizam treba unositi dovoljne količine vode i izbjegavati "tešku hranu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti pohrlili na Jadran

Zbog gustog prometa na autocesti A1, u smjeru mora, i kilometarske kolone koja se stvara ispred tunela Mala Kapela, promet se od 9 sati odvija po posebnoj regulaciji. Od 10 sati promet teče jednosmjerno i kroz tunel Sveti Rok. U smjeru sjevera vozila se isključuju na čvoru Maslenica, voze preko Gračaca i na čvoru Sveti Rok vraćaju se na autocestu.

Promet je i dalje izrazito pojačan na autocesti A2, Zagreb-Macelj. Na zagrebačkoj obilaznici vozila koja se kreću u smjeru naplate Lučko usporavaju već kod motela Plitvice. Na naplati Lučko, na ulazu na autocestu, otvoreno je devet ulaza. Na dionici autoceste A1 Zagreb-Karlovac zbog gustoće prometa i nekoliko lakših prometnih nesreća, prometuje se otežano i usporeno.

Na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Pasjak i Goričan pojačan je promet osobnih vozila na ulazu u zemlju, a na Kaštelu u oba smjera.

Uvedeni su izvanredni trajekti na frekventnijim linijama. Najjači je pritisak u lukama na sjevernom Jadranu. Na liniji Brestova-Porozina plove dva trajekta, kao i na linijama Valbiska-Merag i Prizna-Žigljen. Jak je priljev vozila i u trajektnim lukama Zadar i Split.

I.M.
Foto: Index / DHMZ / HAK Webcam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara