Štiti li salo na bokovima od srčanih oboljenja?

STUPANJ ovapnjenja arterija kod žena starije dobi ovisi o raspodjeli masnog tkiva po tijelu, a ne o njegovoj količini, kaže se u novome istraživanju.

Masnoće na području trbuha povećavaju rizik od ovapnjenja krvnih žila, a time i srčanih oboljenja. Nasuprot tome, čini se da jastučići na bokovima sprečavaju aterosklerozu, izvijestili su danski znanstvenici u stručnom časopisu "Circulation: Journal of the American Heart Association".

Kod muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom masne su naslage u prvom redu smještene u području trbuha. Te tzv. središnje masne naslage povezane su s visokim rizikom od ovapnjenja arterija. Uz to ide i izuzetno štetno taloženje masnoća oko unutarnjih organa. Kod žena je dosad bila manje poznata veza između raspodjele masnih naslaga i bolesti uvjetovanih pretjeranom tjelesnom težinom.

Danski znanstvenik Laslo B. Tanko sa suradnicima iz Centra za klinička i osnovna istraživanja, ispitivao je na više od 1300 žena u dobi od 50 do 60 godina u kakvoj je vezi raspodjela masnoga tkiva i stupanj ovapnjenja arterija. Oni su razlikovali masno tkivo u području trbuha od tzv. perifernih masnoća, smještenih u drugim dijelovima tijela.

Kod žena s puno masnih naslaga na trbuhu i malo perifernih masnoća dolazilo je do poremećaja vezanih za razinu šećera i kolesterola, a arterije su bile jako ovapnjene. Manje masnoća na području trbuha i puno perifernih masnoća imalo je pozitivnije učinke na razinu šećera u krvi, a uočeno je i reducirajuće djelovanje na ovapnjenje arterija.

"Iznenađujući rezultat naše studije jest činjenica da periferna masnoća očito može neutralizirati negativne učinke masnoća na trbuhu", ustvrdio je Tanko. To bi se moglo dovesti u vezu s time što periferne i središnje masnoće prenose različite hormone, koji vjerojatno povoljno odnosno nepovoljno djeluju na razinu šećera i kolesterola, pojasnio je Tanko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara