Stižu nam društveni roboti, Facebook je zastario

Screenshot: CNN

"NAJBOLJI prijatelj u budućnosti mogao bi nam biti robot. Dijelit će naše neverbalne znakove, pratit će držanje tijela i izraz lica, da bi nam savjetovao kako da ih ispravno koristimo". Ovo je zastrašujući, ali vrlo izgledan scenarij bliske budućnosti kojega je predstavila profesorica s Massachusetts Institute of Technology (MIT) Cynthia Breazeal, uvjerena da će baš roboti za koju godinu zamijeniti masovno druženje preko socijalnih mreža kao što su Facebook i Twitter.

"Umjesto tehnologije poput pametnih telefona i laptopa koji danas ljudima omogućuju razgovor i druženje, sutra će to činiti društveni roboti. Kao što uspijeva droidima u 'Zvjezdanim ratovima', moći će kroz naše ponašanje predvidjeti koje su nam potrebe i namjere, u što vjerujemo, što nas motivira i što nam aktivira emocije", tvrdi znanstvenica s MIT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se teza o robotima s kojima ćemo prijateljski čavrljati o intimi, nakon čega će nam oni reći što zapravo u životu želimo, čini bizarna i daleka, nešto je izglednija teorija o robotima društvenim agentima. Oni bi nas spajali s psihijatrima, medicinskim sestrama, trenerima, odnosno pojašnjavali bi im što nas točno boli i tišti ili bi imali preporuku za najbolji trening.

"Glavno je pitanje kako dizajnirati robota za dugotrajni odnos s određenom osobom za koju će robot zaista znati da je unikat, da je individua", zaključuje u predavanju profesorice Breazeal.

Kako prenosi CNN, teorija o društvenim robotima predstavlja znanstvenu revoluciju, no čini se da će proći još mnogo godina uz klikanje i lajkanje na Facebooku, dok ne dođe vrijeme da nam osobni robot odgovori jesmo li dobre volje i što želimo od života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara