Stjepan Mesić: Na Bleiburgu nije bilo zločina

Foto: Goran Mehkek/Cropix

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić je sinoć komentirao najavu ministra Tomislava Karamarka o intenziviranju istrage komunističkih zločina rekavši da se na Bleiburgu nije dogodio zločin.

Mesić je najprije rekao da se ne slaže s terminom "komunistički zločini" jer je "u narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo najmanje komunista".

"Tko to zna tko je u tim jamama. Treba istražiti i krivnju individualizirati, a ne optužiti NOB i proglasiti ga komunizmom i zločinom", rekao je za HTV-ov Dnevnik 3.

Kada ga je voditeljica upitala je li se na Bleiburgu dogodio zločin, bivši predsjednik države i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista je izjavio: "Na Bleiburgu nije bilo zločina. Tamo je bila jedna pobuna, poginulo je nešto malo ljudi. Nakon Bleiburga, na Križnom putu je vjerojatno bilo zločina, ali ove brojke se napuhavaju i od toga nema ništa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Revidiranje zločina starih 65 i više godina Mesić smatra dijelom političke kampanje uoči skorih parlamentarnih izbora.

Za zločine još nitko nije odgovarao

Podsjećamo, ministar Karamarko je prije dva tjedna u Saboru rekao da policija i Državno odvjetništvo istražuju komunističke zločine te istaknuo da je nedopustivo da u Hrvatskoj ima 900 jama s mnogobrojnim žrtvama za koje nitko nije odgovarao.

Zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu je do 2001. zbog ratnih zločina koje su u Drugome svjetskom ratu počinili partizani podneseno devet kaznenih prijava, većinom protiv nepoznatih počinitelja.

Za masovne zločine do sada nitko nije odgovarao, tijela nisu ekshumirana, a grobnice nisu označene. U Hrvatskoj je poznato 718 lokacija sa 628 masovnih grobnica i 171 pojedinačna grobnica. Procjenjuje se da kriju gotovo 90 tisuća ubijenih vojnika NDH, ali i civila, žena i djece, izvještava HTV.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara