ŠTO AUSTRIJANCIMA DONOSI MIROVINSKA REFORMA?

Planirani prijedlog mirovinske reforme austrijske savezne vlade, o kojem bi 4. lipnja trebao raspravljati austrijski parlament, mogao bi Austrijancima od 2004. godine donijeti u prosjeku 30 posto manje mirovine.

Oporbeni socijaldemokrati (SPOE) i zeleni (G), smatraju da je to "hladno oduzimanje ljudima vlasništva koje im pripada".

Koalicijski partneri u austrijskoj vladi - Narodna stranka (OEVP) i Slobodarska stranka (FPOE) - govore o "potrebnoj štednji", a kancelar Wolfgang Schuessel rekao je da "nije riječ o uštedi nego o osiguranju mirovinskog sustava".

Planirani prijedlog mirovinske reforme izazvao je u protekla dva utorka velike štrajkove i prosvjede - najveće u posljednjih 50 godina u Austriji.

Savez austrijskih sindikata najavio je nove prosvjedne akcije ako se ne povuče planirani prijedlog reforme ili ne ublaže drastične mjere reforme.

Novi prijedlog mirovinske reforme znači duže raditi za manju mirovinu i predviđa već 2004. masovno smanjivanje mirovina, te postupno ukidanje prijevremenih mirovina.

Tko ide u mirovinu 2004. godine mora računati na 13 posto manju mirovinu, do 2007. skoro na 16,5 posto, piše tjednik "Format".

Prijedlog reforme predviđa postupno ukidanje prijevremene mirovine do 2010. Muškarci su prije mogli ići u prijevremenu mirovinu sa 61,5 a žene sa 56,5 godina starosti. Novi prijedlog predviđa produženje radnog vijeka na 65 godina a pri tome se mora računati na umanjenu mirovinu za 4,2 posto. Osnova za izračunavanje mirovina neće više biti zadnjih 15 najboljih godina nego 40 godina radnog staža.

Starosna dob za ostvarivanje mirovine je 65 godina, a radni staž za muškarce 45 i žene 40 godine. Mirovinska reforma predviđa uvođenje 3 stupa mirovinskog osiguranja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove mjere neće se odnositi na sadašnje umirovljenike.

Za starije zaposlenike duži radni vijek je "čista prijevara" upozoravaju mirovinski stručnjaci i dodaju da ima osoba koje nisu htjele raditi, koje ne mogu raditi i onih koji ne smiju raditi, jer ako izgube posao sa 50 ili 55 godina više ga ne mogu naći te bi produžetak radnog vijeka mogao de facto značiti produžetak nezaposlenosti.

Mirovinski stručnjak Bernd Marin govori čak "da u prijedlogu reforme ima nepravde do neba" te da starijim osobama prijeti "starosno siromaštvo".

Posebni epilog dobila je u petak i činjenica da prijedlog mirovinske reforme predviđa prijevremene mirovine za političare. Predsjednik kluba zastupnika Narodne stranke Wilhelm Molterer odmah je demantirao tu informaciju rekavši "da je to pogreška", a predsjednik Kluba Slobodarske stranke Herbert Scheibner dan poslije je kazao da se to mora ispraviti.

Predsjednik Kluba zastupnika narodnjaka Andreas Khol najavio je da bi reforma mirovinskog sustava mogla stupiti na snagu već 1.1. 2005. godine.

U napetom političkom ozračju austrijski predsjednik Thomas Klestil bio je u četvrtak domaćin okruglom stolu o mirovinskoj reformi koji nije donio ništa novo. Na njemu je sudjelovali predstavnici vlade na čelu s saveznim kancelarom Schuesselom, predsjednik sindikata, predstavnici socijalnih partnera, čelnici oporbenih stranaka te 3 zemaljska poglavara među njima i koruški poglavar Joerg Haider koji ne isključuje nove izbore ako se ne prihvati planirana mirovinska reforma u parlamentu.

"Bez osovine Herbert Haupt čelnik SPOE-a, Ursula Haubner državna tajnica za socijalnu skrb (inače Haiderova sestra) i pokrajina Koruška, neće biti moguće zaključiti reformu. Pri tom mora biti važna kvaliteta tj. sadržaj reforme, a ne datum rasprave u parlamentu", rekao je Haider.

Novi krug pregovora vlade i socijalnih partnera najavljen je za ponedjeljak 19. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara