Što će reći Hasanbegović? Orešković: Današnja Hrvatska stvorena je na temeljima borbe protiv fašizma

Što će reći Hasanbegović? Orešković: Današnja Hrvatska stvorena je na temeljima borbe protiv fašizma

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković uputio je, u povodu Dana antifašističke borbe 22. lipnja, čestitku.

„Obilježavajući Dan antifašističke borbe prisjećamo se 22. lipnja 1941. godine – dana osnutka prve antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i jedne od prvih u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Prije 75 godina hrvatski građani različitih nacionalnih, vjerskih i etničkih pripadnosti, vođeni idealom slobode, započeli su borbu, a potom konačnom pobjedom nad fašizmom postavili temelje na kojima je izgrađena i današnja, europska Hrvatska.


Ponosni na taj dio naše povijesti, s pijetetom se prisjećamo svih onih čiji su životi ugrađeni u najvrjednije što danas imamo - samostalnu, slobodnu, demokratsku domovinu.

S vjerom u bolju budućnost, utemeljenu na europskim i svjetskim standardima, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim hrvatskim građankama i građanima čestitam Dan antifašističke borbe“, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Oreškovićev sada već tehnički ministar u više je navrata svojim kontroverznim izjavama podigao buru u javnosti. Za Hasanbegovića je antifašizam floskula, a u više je navrata tvrdio da moderna hrvatska povijest počinje 1990. i kako je Domovinski rat jedini temelj moderne Hrvatske. Time je Hasanbegović negirao Ustav koji u izvorišnim osnovama, među ostalim, i antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu navodi kao jedan od temelja današnje Hrvatske. Orešković ga je tada branio.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara