Sto godina dječjih vrtića u Dubrovniku

Dubrovački Dječji vrtići proslavit će od 20. do 27. listopada 100. obljetnicu organizirana rada s djecom, najavljeno je danas na konferenciji za novinare sazvanoj u tom povodu. L

Prvi državni dječji vrtić pod nazivom Dječje zabavište - vježbaonica osnovan je 1903./1904. pri Ženskoj učiteljskoj školi. Usporedno su se otvarali i privatni - Službenice milosrđa na Pilama otvorile su 1903. svoje zabavište, a Ženska narodna zadruga 1923. dječji vrtić "Zidine" i 1928. dječji vrtić u Gružu.

No povijest organizirane brige za djecu do pete godine u Dubrovniku seže do Dubrovačke Republike, no tada je ta skrb bila dobrotvorne naravi. Tako u 13. stoljeću u Dubrovniku djeluje zaklada "Blago djelo", koja je putem mnogobrojnih zadužbina pomagala i uzdržavala mnoge dobrotvorne i socijalne ustanove, rečeno je danas.

Posebo se ističu ljekarna Mala braća iz 1317., koja djeluje i danas, Uboški dom 1347., a 1540. otvorena je poznata bolnica "Domus Christi".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječji vrtići se u Dubrovniku osnivaju pojavom njemačkog pedagoga F. Frobela 1837.

Ravnateljica dubrovačkih Dječjih vrtića Boja Milan-Mustać rekla je da u toj ustanovi danas radi 100 odgojiteljica koje se brinu za 1300 djece te da će 100. obljetnica državnoga vrtića biti proslavljena osmodnevnim programom koji su osmislile voditeljice dubrovačkih gradskih vrtića.

(Hina) xhš yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara