Što kreditna kriza i inflacija rade indeksima Wall Streeta?

ZBOG posljednjih podataka koji pokazuju kako inflacija i dalje prijeti američkom gospodarstvu, vodeći su indeksi Wall Streeta i dalje u padu zbog pritisaka na financijski sektor.

Zbog izvještaja u američkoj ekonomiji i strahovanja od budućnosti Dow Jones indeks pao je za 1,14 posto, na 11.348 bodova, S&P je pritom izgubio 0,93 posto vrijednosti i iznosi 1.266 bodova, a tehnološki Nasdaq pao je za velikih 1,35 posto, na 2.384 bodova.

Na "tapeti" se našao financijski sektor zbog strahovanja ulagača od nacionalizacije najveće hipotekarne banke Freddie Mac i Fannie Mae. U prilog tom strahovanju idu i podaci o lošem stanju američkog tržišta nekretnina zbog čega trpe dionice drugih hipotekarnih kreditora poput Bank of America i Wells Fargo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim hipotekarnih problema, tržište je nestabilno zbog jačanja inflacije koja je povisila proizvođačke cijene na maksimum u posljednjih 27 godina. Još loših vijesti dolazi od cijene nafte koja je jučer premašila cijenu od 114 dolara za barel, a trenutno iznosi 114,99 dolara.

Svi ti čimbenici ponovno su prestrašili ulagače od pada potrošnje Amerikanaca čime pada zarada kompanija, ali i sve dionice. Istovremeno, stanje na europskim burzama nije ništa povoljnije, tako je frankfurtski DAX umanjen za 2,34 posto te iznosi 6.282 boda. Londonska burza i njen FTSE indeks potonuo je 2,38 posto i nalazi se na granici od 5.320 bodova.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara