Što se dogodi kada odlučite donirati organe?

Što se dogodi kada odlučite donirati organe?

Foto: BBC

SAMO u Velikoj Britaniji deset tisuća ljudi nalazi se na listama čekanja za transplantaciju organa, a svakog dana tri osobe umru zbog nedostatka donora. A njih zaista nedostaje, jer na 1500 umrlih dolaze samo tri osobe koje su voljne svoje organe dati za spas drugih života.

Stoga je BBC odlučio detaljno prikazati što se zaista dogodi kada se neka osoba odluči na darivanje organa. Njihove kamere pratile su slučaj gospođe Penny, koja je u 65. godini života umrla od izljeva krvi u mozak. Međutim, njeni organi "nastavili su živjeti" u drugim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uvijek je vjerovala da su nam organi s kojim se rodimo samo posuđeni, i da stoga moraju biti iskorišteni i nakon naše smrti. Za nju nije bilo dvojbe kad je riječ o doniranju organa", kazao je njen suprug Cyril.

I zaista, Pennyna smrt, omogućila je život. I to ne samo jedan. Alex je 20 godina patio od ozbiljnog zatajenja bubrega, a danas u sebi nosi njen bubreg i jetru. Njen drugi bubreg otišao je 66-godišnjem Michaelu. A Pennyno srce danas kuca u tijelu 16-godišnje Zoe.

Zahvaljujući dobroj volji preminule Penny i vještini engleskih kirurga, tri su života zauvijek promijenjena. "Noćima smo išli u krevet s mišlju kako će jednog dana zazvoniti telefon te da će nam netko reći da je pronađen organ koji će spasiti moju kćer. Zahvaljujući Penny to se i dogodilo", zaključila je Zoeina majka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara