Što slijedi: 30 do 60 dana nakon raspuštanja Sabora idemo na nove izbore

Što slijedi: 30 do 60 dana nakon raspuštanja Sabora idemo na nove izbore

Foto: FAH

DANAS, nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović održala konzultacije na kojima je postalo jasno da je skupljeno oko 90 glasova za raspuštanje Sabora, izvjesno je kako će novi parlamentarni izbori biti održani kroz nekoliko mjeseci.

Ustavni rok od 30 dana za konzultacije je nemoguće skratiti, no Grabar-Kitarović je kazala kako apelira na predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što prije.

Prema današnjim izjavama zastupnika u Saboru, nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak u 12 sati, kada će se govoriti o raspuštanju Sabora 15. srpnja.

Tada bi se Sabor trebao raspustiti, a novi izbori u tom bi slučaju vjerojatno bili održani u rujnu.

Nakon što Reiner odradi svoje, Kolinda ima od 30 do 60 dana da raspiše izbore

Nakon što predsjednik Sabora Željko Reiner zaprimi najmanje 76 potpisa zastupnika za raspuštanje, bez obzira na to jesu li oni zaprimljeni na jednom ili odvojenim papirima, pravila nalažu da on tu raspravu stavi na dnevni red. Prema saborskom Poslovniku rokova za to kada se ta tema mora staviti na dnevni red nema i to je samostalna odluka Željka Reinera.

"Sasvim je ustavnopravno logično da se to stavi na dnevni red čim prije, dakle odmah, i raspravi odmah. Dakle, u što je kraćem mogućem roku, s obzirom da je jasno kako više nema legitimnog načina odlučivanja, odnosno donošenja drugih odluka koje donosi Sabor, a to su zakoni", rekla je Media servisu ustavna stručnjakinja Sanja Barić, naglašavajući kako je uvjerena da će šef parlamenta Reiner tako i postupiti i neće odugovlačiti proceduru.

"Uostalom on je to i sam najavio i otklonio svaku sumnju u njegovo eventualno postupanje suprotno ustavnopravnoj logici, načelima i vrijednostima, tako da ne sumnjam u njegovo postupanje", kaže Barić. Nakon što je Sabor raspušten, sve je na predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

"Ali mora pričekati činjenicu samog raspuštanja. U tom smislu je odluka prvo na njima, a nakon toga je na njoj da raspiše izbore u roku 30 do 60 dana", naglasila je Barić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara