Stoiber kritički o njemačkom deficitu u paktu o stabilnosti

BAVARSKI premijer Edmund Stoiber upozorio je u utorak da će njemačko kršenje pravila o deficitu u eurozoni potaknuti inflaciju i naškoditi odnosima između velikih i malih zemalja članica EU.

"Time se nanosi veća šteta Europi nego što se može zamisliti", rekao je Stoiber na kongresu oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Njemačka i Francuska progurale su prošlog tjedna odluku koju analitičari proglašavaju krajem europskog Pakta o stabilnosti koji nalaže velike kazne za zemlje čiji proračunski deficit premaši tri posto BDP-a.

Berlin i Pariz, koji će taj prag probiti i u 2004., treću godinu zaredom, uspjeli su nagovoriti većinu ministara financija Europske unije da im ne nametnu sankcije.

Nemogućnost kontroliranja troškova vjerojatno će potaknuti rast inflacije u eurozoni, naglasio je Stoiber kazavši da su Njemačka i Francuska među najzaduženijima u EU s najnižim stopama rasta.


Naglasio je da se protivi planu njemačkog kancelara Gerharda Schroedera koji kani iduće godine smanjiti porez bez smanjivanja javne potrošnje.

Njemački javni dug, koji bi ove godine trebao dosegnuti 93,4 milijardi eura, time bi dodatno porastao, istaknuo je Stoiber i upozorio da Njemačkoj prijeti najgora kriza od Drugog svjetskog rata.

Njemačko gospodarstvo ove će godine zabilježiti nulti rast, a nezaposlenost iznosi više od 10 posto i nastavlja rasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara