Stojan Župljanin: Ja nisam Stojan Župljanin

UHIĆENI Stojan Župljanin pred istražnim sucem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu zanijekao je svoj identitet.

Izjavila je to glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić napominjući kako je istražni sudac naredio utvrđivanje identiteta uhićenoga. Pretpostavlja se da će taj proces uključivati usporedbu otisaka prstiju ili možda čak i DNA analizu. Zatim će, u roku od 24 sata, istražni sudac donijeti rješenje za izručenje Haškom sudu.

Stojana Župljanina policija je uhitila danas u 12.30 u Pančevu u stanu Nikole Tepića, a policija ga je locirala prije četiri dana otkad su ga pratili i prisluškivali. Župljanin se krio pod dva lažna imena, u stanu je policija pronašla dokumente na ime Dragan Venić iz Bačke Palanke, a pred sucem je tvrdio da se zove Branislav Vukadin. Zahvaljujući telefonskim razgovorima policija je saznala da Župljanin ide u Dom zdravlja gdje se, piše Blic, liječio pod lažnim imenom.

Iako naoružan, nije pružao otpor

Specijalci su opkolili zgradu i potvrdili da je zaista riječ o odbjeglom zločincu. Pratili su ga dok se vratio u stan i tek tada upali unutra i uhitili ga. Iako je bio naoružan, Župljanin policiji nije pružao nikakav otpor, a odmah u zgradi suda su mu uzeti otisci. Tamo su bili i haški istražitelji koji su pozdravili cijelu akciju. Oni su ga trebali zrakoplovom odmah prebaciti u Haag, no akcija je odgođena zbog ulaganja žalbe i dodatne provjere identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uhićenja, u Specijalni sud je došla dojava o podmetnutoj bombi, međutim nitko nije reagirao, a prijetnju smrću primio je i tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Župljanin je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine 1992. godine nad Muslimanima i Hrvatima Bosanske Krajine, odnosno tzv. Autonomne regije Krajina koja je stvorena rujna 1991. i koja je obuhvaćala 16 općina BiH.

Kao član Regionalnog kriznog štaba Župljanin je, prema optužnici, osobno i s drugima, sudjelovao u ostvarenju plana etničkog čišćenja ARK te je 10.000 Muslimana i Hrvata protjerao iz Bosanske Krajine, a tisuće su ubijene ili u napadima na njihove domove ili u logorima.

J.M.
Foto: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara