Stojan Župljanin predan Haškom sudu

HAŠKI optuženik Stojan Župljanin konačno će se naći pred licem pravde. Naime, nakon što je srpska vlada jučer dala svoju suglasnost za izručenje, taj haški bjegunac je jutros predan Haškom sudu. Već idućeg tjedna bi se mogao pojaviti pred sudskim vijećem, pred kojim će se očitovati o optužnici Haškog suda.

Podsjetimo, na jučerašnjoj je telefonskoj sjednici srpska vlada postigla konsenzus oko izručenja Stojana Župljanina Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, koji ga tereti za ratne zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine.

U donošenju odluke o izručenju nisu sudjelovali premijer Vojislav Koštunica i ministri iz DSS-a i NS-a. Oni su, kako javlja B92, smatrali da je za suglasnost za izručenje Župljanina nadležno samo Ministarstvo pravosuđa, što je sukladno sa Zakonom o suradnji Srbije s Haškim sudom.

Rasim Ljajić, predsjednik Savjeta za suradnju s Haškim sudom, nakon sjednice je rekao kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke za prebacivanje Župljanina u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu. Srpska Vlada izručenje Župljanina odobrila je nedugo nakon što je primila pismeni otpravak Okružnog suda u Beogradu, čije je vanraspravno vijeće odbilo Župljaninovu žalbu na sudsku odluku, kojom se pozitivno odgovara na zahtjev Haškog suda.

I.M.
Foto: Novi mediji HRT-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara