Stojedinica koncertom obilježila povratak na frekvenciju 101 MHz

PRIGODNIM koncertom na središnjem zagrebačkom trgu Radio 101 obilježio je večeras prelazak na frekvenciju 101 MHz, po kojoj i nosi ime.

U čast prelaska na novu frekvenciju popularne Stojedinice, koja se, osim u Zagrebu, od večeras u 22 sata čuje i u većem dijelu sjeverozapadne Hrvatske, na Trgu bana Jelačića nastupili su brojni glazbenici, među kojima i grupe Cubismo, Psihomodo pop, Let 3, Kawasaki 3P, te DJ-i Edi i Dus.

Više desetaka tisuća okupljenih građana s pozornice su pozdravili voditelji, novinari i poslovodstvo te radio postaje, koja se, kako sami kažu, u četrnaest godina postojanja ustalila kao urbani simbol, opozicijski nastrojen prema svakoj dosadašnjoj vlasti i režimu.

Na povijest Stojedinice okupljene su večeras podsjetili i stari jinglovi, te glazbeni brojevi, koje su tom radiju posvetile mnogobrojne hrvatske glazbene skupine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petogodišnja koncesija za grad Zagreb i Zagrebačku županiju Radiju 101 dodijeljena je u ožujku prošle godine. Tada je predviđeno da će Stojedinica program emitirati na frekvenciji 88,1 MHz, koju koristi Radio Sljeme. Iako je Radio 101 od dodjeljivanja regionalne koncesije tražio zamjenu frekvencija s Radio Sljemenom kako bi mogao emitirati na kanalu po kojem je taj radio i nazvan, zamjena nije bila moguća do donošenja novog Zakona o HRT-u.

Vijeće za radio i televiziju odluku o povratku Stojedinice na staru frekvenciju donijelo je u ožujku ove godine, no emitiranje programa nije moglo započeti prije službene odluke Zavoda za telekomunikacije.

Radio 101 počeo je emitirati 8. svibnja 1984., a frekvencija po kojoj je Radio nazvan oduzeta im je 1987., o čemu je tadašnje poslovodstvo obaviješteno kratkim telegramom.

Drugu "krizu" u svojoj povijesti Radio 101 doživio je 1996., kada je gotovo ugašen. Tadašnje Vijeće za radio i televiziju, u kojemu su sjedili i predstavnici političkih stranaka, tom radiju nije željelo produžiti koncesiju za emitiranje programa, a svoju je odluku povuklo tek nakon što je na Trg bana Jelačića u znak potpore Stojedinici izašlo gotovo 100 tisuća građana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara