Stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj 57 posto

PETINA ispitanika u pogrešnom je uvjerenju kako korištenje nelicenciranog softvera "nije riskantno", dok 87% ispitanika nije svjesno da korištenje nelegalnog softvera povećava izloženost virusima. Zanimljivo je da je manje od polovice malih i srednje velikih tvrtki moglo sa sigurnošću tvrditi da koriste samo licencirani softver. U Europi je stopa piratstva i dalje na 35%, dok u Hrvatskoj iznosi 57%.

Unatoč spoznaji da je IT neophodan za njihovo poslovanje, male i srednje velike tvrtke se izlažu nepotrebnom riziku zbog nepostojanja svijesti o prijetnji koju nelicencirani softver predstavlja njihovom poslovanju - pokazalo je nezavisno istraživanje provedeno za međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA). Nelicencirane kopije, kao i softver preuzet s Interneta od neovlaštenih dobavljača, otvaraju brojne prijetnje sigurnosti poslovanja. Dodatno zabrinjava i činjenica da je manje od polovice ispitanika moglo sa sigurnošću tvrditi da je sav softver koji se koristi u njihovoj tvrtki legalan, što znači da nisu svjesni stupnja rizika kojem su izloženi.

Od brojnih ponuđenih rizika specifičnih za IT poslovanje, ispitanici su "povredu autorskog prava na računalnim programima" odabrali kao najmanje važnu - iako korištenje nelegalnog softvera izlaže tvrtke IT rizicima od kojih ispitanici najviše strahuju. Kao najznačajniji rizik ispitanici su odabrali "gubitak podataka ili sustava", a drugi po redu najveći rizik ispitanicima predstavljaju "virusi, trojanci i spyware" - oba ova rizika mogu biti rezultat korištenja nelegalnog softvera. Rizici korištenja nelicenciranog softvera koje su ispitanici najčešće spominjali bili su "kazneni postupci“ (23%) i "novčane kazne" (21%).

"Male i srednje velike tvrtke trebaju prepoznati ozbiljne rizike kojima se izlažu koristeći nelegalan softver, uključujući kako poslovne tako i informatičke rizike, osim pravnih i financijskih konzekvenci“, upozorava Mladen Vukmir, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

Nelegalan softver nabavljen putem aukcijskih Internet stranica ili preuzet putem P2P web servisa na računalo tvrtke od strane zaposlenika često sadrži viruse i spyware. Analitička kuća IDC (1) nedavno je objavila kako je mogućnost kupovine legalnog softvera na aukcijskoj Internet stranici manja od 50%, dok je Symantec u svom posljednjem Izvješću o sigurnosnim prijetnjama na Internetu (2) objavio podatak kako je u prošloj godini čak 47% malicioznog koda rašireno putem P2P mreža. Ako se uzme u obzir da se prosječni troškovi izazvani provalom u sigurnost podataka, bazirano na stvarnim primjerima, procjenjuju na oko 4,8 milijuna US$ (3), financijske implikacije ovakvih rizika su jasne.

Napori usmjereni na podizanje svijesti o ovom problemu u zemljama s visokim stopama piratstva, uključujući Rusiju, Poljsku i Mađarsku, pokazali su se učinkovitima. Istraživanje je otkrilo podjelu u razmišljanjima između tvrtki na zapadu i istoku Europe, posebno u zemljama regije Srednje i Istočne Europe i u Rusiji, koje pokazuju nešto veću svijest o rizicima. Na „gubitak/oštećenje podataka“ kao rizik korištenja nelicenciranog softvera upućuje dvostruko više tvrtki u regiji Srednje i Istočne Europe i Rusiji, nego onih u zemljama Zapadne Europe.

Tvrtke koje žele saznati više o upravljanju softverskom imovinom mogu preuzeti brošuru Vodič o upravljanju softverom na web stranici BSA na odredištu http://www.bsa.org/croatia/upload/GSM_Croatia.pdf ili se obratiti na besplatni telefon BSA 0800 32 32 32.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara