stota izvedba goldonijeve ´gostioničarke´

Komedija Carla Goldonija ´Gostioničarka´ u režiji Marina Carića, večeras je u kazalištu Komedija imala svečanu 100. izvedbu.

´Komedijina´ verzija slavnog djela talijanskog komediografa iz 18. stoljeća, premijerno je bila izvedena u svibnju 1996.

´Gostioničarka Mirandolina´ jedna je od najpoznatijih među više od sto Goldonijevih komedija, a zagrebačku kazališnu publiku zabavlja već skoro 140 godina.

U Hrvatskoj je prvi puta predstava izvedena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 1862. pod imenom ´Anica krčmarica´, nakon toga izvođena je u prijevodima Milana Begovića i Drage Ivaniševića. Kazalište Komedija 1972. godine na repertoar postavlja komičnu operu ´Mirandolina´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Komedijinoj novoj prilagodbi do izražaja dolazi različitost hrvatskih regija. Tako su Gostioničarka i gostionica smješteni u Zagreb, a razni udvarači i gosti dolaze iz Slavonije, Dubrovnika i Istre.

U predstavi glume Dubravka Ostojić, Igor Mešin, Dražen Čuček, Damir Lončar, Vid Balog, Mila Elegović-Balić, Nada Abrus, Sanja Marin, Željko Duvnjak i Saša Buneta.

Tekst je, prema prijevodu Morane Čale-Knežević, adaptirala Lada Kaštelan. Scenograf je Željko Zorica, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a koreografkinja Branka Kolar. Autor glazbe je Arsen Dedić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara