STOTA IZVEDBA VJEKOSLAVA ŠUTEJA U BEČKOJ DRŽAVNOJ OPERI

U Državnoj bečkoj operi (Wieneropern) u subotu navečer je ugledni hrvatski dirigent Vjekoslav Šutej ravnao operom Tosca Giacoma Puccinija, a bila je to njegova stota izvedba u toj opernoj kući na Bečkom prstenu.

"Bio je to božanstven osjećaj ispunjen veseljem i ponosom, uvijek je poseban užitak raditi s orkestrom Državne bečke opere", rekao je Šutej poslije stote uspješne izvedbe u Državnoj bečkoj operi, u kojoj nastupa od 1993. godine.

"Bila je to snažna Tosca", kazao je maestro Šutej.

Tosca je ljubavna glazbena drama puna osjećaja, ljubavi, čežnje i strasti i na kraju smrti, u kojoj je sjajno surađivao orkestar Državne bečke opere i izvođači Carol Vaness, u ulozi pjevačice Tosce, te Marcello Giordani u ulozi slikara Cavaradossia, pod sigurnom dirigentskom palicom maestra Šuteja, što je publika prepoznala i nagradila dugotrajnim pljeskom.

Tosca je ljubavna priča s tragičnim završetkom. Mlada pjevačica Tosca sretna je uz svoje pjevanje i ljubav prema slikaru Cavaradossiju. Tu sreću razara u obliku perverznog moćnog šefa policije baron Scarpi - u ulozi barona nastupio je Juan Pons - koji po svaku cijenu želi mladu pjevačicu za sebe, zato mora maknuti njezina ljubavnika. Cavaradossi mora umrijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tosca je praizvedena u Rimu 1900. i spada u najomiljenija djela operne glazbene literature.

Šef dirigent Zagrebačke filharmonije i direktor glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara Šutej zadnjih deset godina radi u cijelom svijetu, i to najviše Puccinija. Nastupa u Deutsche Operi u Berlinu, Americi, Tokiju, Seulu, Veroni, na Siciliji. Među ostalim predstoji mu koncert u Zagrebu, sa Zagrebačkom filharmonijom, a u veronskoj Areni veliki koncert sa Placidom Domingom.

"Uvijek sam vjerovao da ću voditi orkestar Zagrebačke filharmonije, to je bilo pitanje vremena i trenutka", rekao je Šutej, dodavši da može pomoći svojim kontaktima u svijetu dovođenjem uglednih dirigenata u Zagreb.

"U trenutku kad su hrvatska nastojanja usmjerana na uključenje u EU, Zagrebačka filharmonija bi trebala postati naš najveći veleposlanik u Europi i svijetu", zaključio je Šutej.

(Hina) xspđ ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara