Stotine tisuća Amerikanaca bespotrebno umire u bolnicama

Stotine tisuća Amerikanaca bespotrebno umire u bolnicama

U PROTEKLE tri godine u američkim bolnicama je umrlo oko 237.420 osoba i to samo zato što su se našle u pogrešnoj bolnici, pokazalo je istraživanje neovisne organizacije "HealthGrades". Ispitivanjem je obuhvaćen 41 milijun pacijenata iz pet tisuća bolnica.

Život bolesnika za 70 posto je ugroženiji u jednoj od najlošijih bolnici u SAD-u u odnosu na one najbolje. Svaki drugi smrtni slučaj koji bi se bez problema mogao spriječiti uzrokovan je infekcijom krvi, upalom krvi te srčanim ili dišnim tegobama. Pacijenti koji su završili u najboljim američkim klinikama imali su 50 posto veće izglede da otpusno pismo dobiju odnosno da kući otiđu živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema preporuci vodeće analitičarke u "HealthGradesu" i voditeljice istraživanja Samanthe Collier, svaki Amerikanac bi se prije odlaska u bolnicu trebao dobro informirati o bolnici u koju odlazi. Nakon ovog istraživanjima pacijentima je život donekle lakši jer imaju bar neke smjernice kamo na liječenje, ako si to mogu priuštiti. Naime, napravljen je popis najboljih i najgorih bolnica u svih 50 američkih saveznih država.

Tako je ispalo da su u boljem položaju pacijenti sjevernih američkih država, Illinoisu, Indiani, Michiganu, Ohiju i Wisconsinu. Najveća stopa smrtnosti bilježi se u: Alabami, Kentuckyju, Missouriju i Tennesseeju.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara