Strah od ptičje gripe i dalje prisutan posvuda u svijetu

STRAH od ptičje gripe i dalje je prisutan u svijetu, posebno nakon novih informacija o pojavi visoko patogenog virusa kod peradi u još nekoliko zemalja, javljaju u nedjelju svjetske agencije.

Među peradi u nekoliko egipatskih pokrajina otkriveni su novi slučajevi visoko patogenog virusa H5N1, unatoč mjerama što ih je poduzela egipatska vlada kako bi izbjegla izbijanje pandemije.

Vlada je u nedjelju objavila kako u zemlji zasad nema ljudskih slučajeva zaraze ptičjom gripom te da su do sada preventivno na farmama uništeni deseci tisuća peradi.

Glasnogovornik egipatskog premijera Magdi Radhi za agenciju Menu je potvrdio kako u Egiptu nisu zabilježeni ljudski slučajevi zaraze virusom H5N1 te da je ekstenzivnim državnim planom predviđeno sprečavanje širenja te opasne bolesti u zemlji u kojoj je u petak bilo potvrđeno sedam slučajeva kod ptica.

Patogeni virus otkriven je u najmanje devet od 26 egipatskih država. Riječ je uglavnom o inficiranim životinjama koje dolaze sa privatnih farmi ili onih koje nisu uzgajane u sklopu industrijskih postrojenja.

Kako javlja agencija Reuters, u sklopu mjera predostrožnosti egipatske su vlasti donijele odluku o zatvaraju kairskog zoološkog vrta te još sedam zoo-a diljem zemlje tijekom predstojeća dva tjedna, a zaposlenici zoo-a odmah su počeli s dezinfekcijom krletki s pticama.

Indijska je vlada u nedjelju priopćila kako u zemlji nije pronađen nijedan slučaj ljudskog oblika ptičje gripe nakon obavljenih preliminarnih testova na poljoprivredniku s peradarske farme koji je nedavno umro. On nije bio zaražen ptičjom gripom, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je također izvijestilo kako je u nedjelju na ptičju gripu testirano oko 30 osoba iz regije Nandurbar u zapadnoj indijskoj državi Maharashtri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve osobe čije smo krvne uzorke uzeli radi testiranja pokazivali su simptome slične gripi. Očekujemo rezultate testova", rekli su zdravstveni radnici.

U području zapadne Indije dužnosnici i farmeri su, naoružani zaštitnim maskama i rukavicama počeli s uništavanjem nekoliko tisuća pilića, samo dan nakon što je objavljeno da se ondje pojavio prvi slučaj te bolesti, javila je agencija AP.

Nepalska je vlada u nedjelju zabranila uvoz pilećeg mesa iz Indije nakon informacija o pojavi ptičje gripe u susjednoj zemlji.

Sanitarni dužnosnici Nigerije u nedjelju će se ponovno sastati sa stručnjacima UN-a kako bi zajednički razradili strategiju borbe protiv ptičje gripe koja je već prilično "načela" i onako ne pretjerano blistavu ekonomsku sliku te zemlje. Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije bi, zajedno s nigerijskim dužnosnicima, trebali procijeniti koje će se mjere poduzeti kako bi se spriječilo širenje bolesti u nigerijskoj državi Kano, gdje je prije 12 dana otkriven prvi slučaj patogenog virusa H5N1.

Mjere predostrožnosti poduzete su i u Maroku, izjavio je u nedjelju visoki dužnosnik marokanskog ministarstva poljoprivrede.

"Naša je zemlja u fazi opservacije, a ministarski odbor koji vode premijer Driss Jettou i predstavnik zadužen za kontrolu virusa ptičje gripe, spremni su odmah reagirati u slučaju otkrivanja virusa H5N1", rekao je za marokanski list Assahra visoki državni povjerenik za vode i šume Abdeladim Lhafi.

Marokanski dužnosnici u stanju su se "suočiti s opasnostima koje nosi virus čak i u slučaju njegova prijenosa s čovjeka na čovjeka" rekao je Lhafi, objasnivši da zemlja ima veliko iskustvo u sličnim kriznim situacijama ove vrste te raspolaže najmodernije opremljenim laboratorijima."

Situacija s ptičjom gripom odrazila se i na ekonomiju Sirije gdje je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen velik pad prodaje peradi, a gubici se procjenjuju na oko 160 milijuna dolara, unatoč službenim informacijama o tomu da virusa u zemlji nema, prenosi u nedjelju ekonomski list Al- Iqtissadiya.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara