Strah od radijacije: Tko će pokupiti tisuću mrtvih iz područja oko japanske nuklearke?

Foto: AFP

STRAH od radijacije spriječio je japanske vlasti da pokupe do tisuću tijela žrtava potresa i tsunamija iz evakuacijske zone koja je uspostavljena na 20 kilometara od problematične japanske nuklearne elektrane u Fukushimi.

Kyodo piše da je jedan od izvora rekao da su tijela nakon smrti bila izložena "visokoj razini radijacije". Taj stav potkrjepljuju i podaci od nedjelje kada je snažno zračenje otkriveno na mrtvom tijelu pronađenom oko 5 kilometara od nuklearke.

Ako ih kremiraju radijacija ide u zrak, a kod pokapanja kontaminirat će se tlo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti razmišljaju kako skupiti tijela, a strahuje se da bi i policajci, liječnici i članovi obitelji žrtava u mrtvačnicama mogli biti izloženi visokoj koncentraciji radijacije iz tijela. Prvotno se razmišljalo o pregledavanju tijela nakon njihova izvlačenja iz zone, no od toga se odustalo zbog straha od zračenja.

Lokalno stanovništvo je bilo prisiljeno napustiti područje, nakon što su se pojavili veći problemi u nuklearki. Čak i kada se tijela predaju obiteljima žrtava, postoji opasnost da će se kod njihova kremiranja u zrak ispustiti radioaktivni materijali, dok bi se njihovim pokapanjem moglo kontaminirati tlo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara