Štrajk liječnika: Nema dogovora o ukidanju radne obveze

STAJALIŠTA Ministarstva zdravstva i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) o ukidanju radne obveze nisu se približila ni nakon današnjeg sastanka ministra Vlahušića s predstavnicima strukovnih udruga u zdravstvu.

Vlahušić je nakon sastanka izjavio kako je spreman Vladi predložiti ukidanje radne obveze već sutra ako će bolesnici nastaviti dobivati puni opseg zdravstvene zaštite, te ukoliko liječnici neće nastaviti sa štrajkom.

Predsjednik HLS Ivica Babić rekao je pak kako se radni spor nastavlja te da će sindikat ustrajati u svojim zahtijevima za početkom pregovora o strukovnom kolektivnom ugovoru.

Zatraživši od ministra da ukine radnu obvezu, Babić je izrazio nezadovoljstvo što Upravni i Ustavni sud nisu do danas reagirali na njihove podneske za ocjenom zakonitosti i ustavnosti odluke o radnoj obvezi.

Vlahušić je predstavnicima liječničke, stomatološke, ljekarničke i komore medicinskih biokemičara predložio postizanje sporazuma oko zdravstvenih ciljeva u razdoblju od 2004. do 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravstvo je jedno od ključnih područja u životu građana, a u proteklih 12 godina njime se u predizborno vijeme nije bavila ni jedna politička stranka", rekao je Vlahušić.

Ministar je strukovnim komorama i liječničkom sindikatu ponudio nacrt zajedničkih ciljeva koji bi jamčio zadržavanje iste razine prava bolesnika, istu razinu izdvajanja za zdravstvo, rast plaća veći od rasta BDP-a, nastavak ulaganja u infrastrukturu te daljnje smanjenje nezaposlenosti visokoobrazovanih kadrova.

(Hina) mt ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara