Štrajk liječnika: Sutra se štrajku priključuje i KBC Zagreb

ŠTRAJK liječnika nastavljen je danas u istom opsegu kao i prethodnih dana, a sutra bi se štrajku trebali priključiti liječnici najveće hrvatske zdravstvene ustanove, KBC-a Zagreb, izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Štrajk je nastavljen u skladu s pravilima o smanjenom opsegu usluga koje liječnici pružaju pacijentima te isticanjem sindikalnih bedževa.

U štrajk će se u subotu uključiti i KBC Zagreb koji je dosad, zbog organizacijskih poteškoća, bio u tzv. tihom štrajku, najavio je Babić.

Štrajkaški odbor HLS-a sutra će odlučiti od daljnjem smanjenju opsega usluga u bolnicama idućega tjedna.

Štrajk je dosad podržalo, po tvrdnjama sindikata, više od 90 posto liječnika.

Štrajk će trajati, ističe HLS, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva za većim plaćama, zaštitom stečenih prava te potpisivanjem granskog kolektivnih ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babić je danas uputio pismo svim ravnateljima bolnica u kojem ih upozorava da nemaju pravo poimenično prebrojavati sudionike štrajka, već Ministarstvo zdravstva mogu samo izvijestiti o njihovu ukupnom broju. Obustavu takvog načina prebrojavanja zatražio je i od ministra zdravstva Andre Vlahušića.

Sindikat traži da plaća liječnika s položenim državnim ispitom iznosi dvije prosječne hrvatske plaće ili 7.000 kuna, a liječnika specijaliste dvije i pol prosječne plaće ili 9.000 kuna.

HLS je jučer ponudio Vladi kompromis po kojemu bi prihvatio povećanje plaća za 28 posto, ako Vlada odmah pristane na potpisivanje sporazuma.

No, Vlahušić ističe kako je neprihvatljiv sindikalni zahtjev za povećanjem plaća za 45 posto. Vlada je spremna plaće u ovoj godini povećati 10 posto, te osigurati više novca za plaćanje posebnih uvjeta rada i stimulaciju liječnika koji više rade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara