Štrajk liječnika: Većina bolničkih službi normalno radi, pacijenata sve manje

PO INFORMACIJAMA iz bolničkih uprava, desetoga dana štrajka Hrvatskog liječničkog sindikata većina bolničkih službi normalno radi, no pacijenata je sve manje.

Na većini se bolničkih odjela, u skladu s uputama sindikata, i dalje odgađa tzv. hladni pogon, odnosno sve pretrage i operacije koje nisu hitne.

S obzirom na specifičnost štrajka, u pojedinim bolnicama postignut je sporazum sa štrajkaškim odborima o poslovima koji se moraju obavljati tijekom štrajka.

Ravnatelj KBC-a Merkur Miran Martinac kaže da se u toj bolnici odgađa hladni pogon, ali se svaki pacijent koji dođe u bolnicu uredno pregleda, u skladu sa sporazumom koji je dogovoren sa štrajkaškim odborom.

Dodaje kako je priljev pacijenata posljednjih dana znatno manji. ´Svima je već pomalo dosta takve situacije i jedva čekaju da se sve skupa završi´, smatra Martinac.

U KB-u Dubrava štrajk formalno traje, ali se sve više radi, kaže ravnatelj Mišo Virag.

Sindikalna povjerenica u KB-u Dubrava Ljiljana Lovrić pak ističe kako se hladni pogon odgađa u skladu s uputama sindikata, a liječnici traže da se ustraje u štrajku.

U splitskom KBC-u, po riječima ravnatelja Dinka Mirića, primaju se i dalje samo hitni slučajevi, hladni pogon je odgođen dok ambulante rade, ali pacijenata gotovo da i nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u ambulantama se primaju svi pacijenti koji dođu s hitnim uputnicama ako liječnik procijeni da pacijenta treba odmah obraditi.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek Dubravko Habek tvrdi da i dalje štrajka 100 posto liječnika, no primaju se svi hitni slučajevi i obavljaju operacije.

Dodao je kako proteklih dana štrajka nije bilo pritužbi pacijenata, jer osim dijela bolničkih ambulanti sve ostalo funkcionira normalno.

U Općoj bolnici Sveti Duh liječnici ´faktično štrajkaju ali rade´, kaže pomoćnik ravnatelja Žarko Rašić. Gotovo cijela bolnica uredno funkcionira, obavljaju se sve hitne operacije i dijagnostika, ali je daleko manji priljev pacijenata na prve preglede.

Sindikalni povjerenik Stanislav Lončarić ističe kako liječnici jesu u štrajku, ali se uredno primaju svi hitni slučajevi, maligna oboljenja te obavlja sve u vezi s trudnoćom.

U koprivničkoj općoj bolnici pojačani su hitni prijemi i hitne službe na svim odjelima budući da je obustavljen sav rad u bolničkim poliklinikama, kao i svi operativni zahvati koji nisu hitni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara