Štrajk u školama i na fakultetima

Štrajk u školama i na fakultetima
U OSNOVNIM i srednjim školama, te na fakultetima i znanstvenim ustanovama jutros je započeo jednodnevni štrajk upozorenja koji organiziraju sindikati obrazovanja i znanosti kako bi upozorili na neodrživo stanje u školstvu i znanosti, kao i na plaće koje za drugim javnim službama zaostaju 12 posto.

Sindikati najavljuju da će štrajkati između 60 i 70 tisuća zaposlenih, koji će nositi bedž s natpisom "Pokrenimo Hrvatsku za znanje i kvalitetno obrazovanje". Sudionici štrajka neće raditi od početka do kraja radnoga vremena svojih ustanova.

Iako su sindikalci pozvali djecu da ne dolaze u škole, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa poručilo je učenicima da ipak dođu na nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pozivamo učenike da dođu na nastavu, a učitelje i profesore da sutra redovito rade", izjavila je Danijela Grizelj, glasnogovornica Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa.

Dodala je kako se od ravnatelja očekuje da organiziraju normalno fukcioniranje nastave i uvjeta rada za učitelje, nastavnike i profesore koji sutra žele raditi.

Štrajk organiziraju tri većinska sindikata osnovnog, srednjeg i visokog školstva te znanosti, a priključili su se i manjinski sindikati, tako da štrajk podupiru svi sindikati prosvjetnog sustava.

Odluka o štrajku, koji je na referendumu podržalo 87 zaposlenika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, donesena je nakon prošlotjednog neuspjelog procesa mirenja s predstavnicima Vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara