Štrajk upozorenja zaposlenih na Sveučilištu u Mostaru

NEZAVISNI sindikat zaposlenika na Sveučilištu u Mostaru u utorak je organizirao dvosatni štrajk upozorenja zbog teškog financijskog stanja ove jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo je prvi puta u desetogodišnjem postojanju Sveučilišta u Mostaru da zaposlenici štrajkaju. Prema ranijem dogovoru financiranje Sveučilišta u Mostaru preuzele su većinske hrvatske županije u BiH obećavši godišnje izdvajanje od 5% svojih proračunskih prihoda za ovu visokoškolsku ustanovu. Međutim, sindikati koji su danas štrajkali upozorili su da županije nisu izmirile svoje obveze obveze prema Sveučilištu u Mostaru za 2002. godinu te za prvih devet mjeseci ove godine.

Senat Sveučilišta u Mostaru nedavno je upozorio kako zbog teške financijske situacije može doći u pitanje akademska 2003/2004. godina na ovoj obrazovnoj ustanovi. Predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić najavio je radikalne poteze protiv onih koji ne izmiruju financijske obveze prema Sveučilištu u Mostaru rekavši kako se ne isključuje mogućnost prinudne naplate tih sredstava od županija s hrvatskom većinom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara