Štrajk zaposlenika francuskih komunalnih poduzeća počeo isključivanjem struje političarima

ZAPOSLENICI francuskih komunalnih poduzeća u utorak su prekinuli opskrbu električnom energijom nekolicini francuskih političara u Parizu, nakon čega su počeli štrajk zajedno s nekoliko tisuća kolega, želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo vladinim planovima o privatizaciji dijela tvrtki za distribuciju električne energije i plina u vlasništvu države.

Nakon što su čelnici sindikata kasno u ponedjeljak pozvali na 24-satni štrajk, prosvjednici su isključili struju predsjedniku centrističke stranke UDF Francoisu Bayrouu i direktoru udruge zaposlenika MEDEF Ernestu-Antonineu Selliereu, te još nekim političarima.

Osim toga, privremeno je prekinuta opskrba električnom energijom u oko 10.000 domaćinstava u južnome departmanu Lot, a javna rasvjeta ugašena je u nekliko većih gradova poput Limogesa i Cahorsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošloga četvrtka ulicama Pariza prosvjedovalo je oko 5.000 zaposlenih u komunalnim službama prosvjedujući zbog planova francuskog ministra financija Nicolasa Sarkozyja o privatizaciji 30 postotnog udjela tvrtke EDF za elektrodistribuciju i tvrtke GDF za distribuciju plina, u državnom vlasništvu, do proljeća 2005.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara