Štrajkaši splitskog Veleučilišta podnose kaznene prijave

ŠTRAJKAŠKI odbor Veleučilišta u Splitu na današnjoj je konferenciji za novinare objavio kako će danas Općinskom državnom odvjetništvu i 1. policijskoj postaji u Zagrebu podnijeti kaznene prijave protiv ministra financija Mate Crkvenca, ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege, njegove pomoćnice za informatiku Diane Štimac i ravnateljice Izvršnog povjerenstva CARnet mreže Jasenke Gojšić.

Prijavu protiv ministra Crkvenca, temeljenu na članku 337. Kaznenog zakona, podnose zbog izdavanja naloga o blokadi žiroračuna Veleučilišta u Splitskoj banci, objasnila je članica Štrajkaškog odbora Nikolina Saulan. Na temelju istog članka podnose i prijavu protiv ministra Flege i ostalih i to zbog donošenja i provođenja Odluke o prestanku članstva u CARnet mreži, odnosno, isključenja Veleučilišta s interneta.

Član Štrajkaškog odbora Marin Crnjak prenio je novinarima pisanu izjavu njihove glasnogovornice Maje Cvitan koja se jutros u Zagrebu sastala s ministrom Flegom. Maja Cvitan, prenosi Crnjak, kazala je kako ju je na jutrošnjem sastanku "ministar Flego vrijeđao i da joj nije dopustio započeti dijalog ili da mu se na bilo koji način obrati". Po Crnjakovim riječima, ministar ju je optužio da je osobno kriva za sprječavanje primopredaje arhive Veleučilišta, 3. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očito je, tvrde štrajkaši, da ministra njegovi "asistenti" koji su pokušali izvršiti primopredaju, nisu istinito obavijestili o tome, jer tri puta su, navode, pozvali predstavnike ministarstva da uđu u prostorije što su oni odbili. Tada nazočni studenti, članovi Štrajkaškog odbora, predstavnicima ministarstva nisu zabranili ulaz, kako to oni tvrde, nego su ih obavijestili kako ne znaju gdje je arhiva, kažu u Štrajkaškom odboru.

Svojim današnjim ponašanjem, zaključuju, ministar Flego još je jednom pokazao svoju politiku sile, odnosno kakav je ministar koji trenutačno vlada hrvatskim studentima.

Sastanak sa studentima bio je zatvoren za javnost, a nakon njega ministar Flego nije želio komentirati o čemu se razgovaralo, već je iz Ministarstva najavljeno priopćenje.

Na novinarski upit je li to što se Nikolina Saulan i Maja Cvitan nalaze na Nezavisnoj listi nositelja Borisa Anzulovića, bivšeg rektora Veleučilišta, korištenje štrajka u predizborne svrhe, Nikolina Saulan odgovorila je niječno, dodavši kako je politika nikada nije zanimala, ali da je odlučila probati nešto novo, pa možda i na taj način pomoći studentima Veleučilišta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara