Strambach priveden sucu za prekršaje

FRANZ STEPHEN STRAMBACH, pilot motorne jedrilice koja je u nedjelju poslijepodne dva sata kružila nad poslovnim središtem Frankfurta na Majni, u ponedjeljak je priveden sucu za prekršaje, priopćila je frankfurtska policija.

Sudac bi trebao odlučiti hoće li 31-godišnjem Strambachu, koji u obližnjem Darmstadtu studira psihologiju, odrediti pritvor ili psihijatrijsko liječenje.

Prema sadašnjem stupnju istrage državno odvjetništvo polazi od toga da je Strambach počinio teško kazneno djelo oružane prisile za što je moguća zatvorska kazna i do 15 godina. Strambach je u nedjelju poslijepodne, nakon što je s jedne sportske zračne luke u blizini Frankfurta oteo motornu jedrilicu, prijetio da će se zaletjeti u neboder Središnje europske banke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prijetnje, frankfurtske vlasti su evakuirale sve nebodere financijskog središta te neke javne zgrade uključujući i vrlo prometnu željezničku postaju. Letjelicu su odmah nakon ulaska u frankfurtski zračni prostor, u čijem krugu se nalaze sjedišta nekoliko najvećih svjetskih banaka te najveća europska zračna luka, pratili zrakoplovi ´Luftwaffea´.

Nakon dvosatnog uvjeravanja Strambach, kojem je pilotska dozvola istekla prije dvije godine, sletio je u frankfurtsku zračnu luku a kontrolor leta, koji je nesuđenog pilota samoubojicu nagovorio na slijetanje, kako je priopćila njemačka Udruga kontrolora letenja, nakon toga je zatražio pomoć psihologa.

Njemačke vlasti su u ponedjeljak priopćile da opasnost od letjelice, koja ne teži više od osobnog automobila, nije bila tako velika kako se u prvom trenutku činilo. Iako je Strambach za vrijeme leta, prilikom kontakta s jednom televizijskom postajom, izjavio da se svojim samoubojstvom ´želi približiti´ američkoj astronautici Judith Resnik, koje je poginula prilikom eksplozije Space Shuttlea ´Challenger´ 1986. te je čak za vrijeme leta razgovarao s njezinim bratom, državno odvjetništvo još nagađa o pravim motivima ovog čina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara