Stranci ljuti jer ne smiju po svom ukusu renovirati zaštićene kuće na otocima

SVE VIŠE stranaca zainteresirano je za kupnju kuća na našim otocima. No, unatoč oduševljenju, pobunili su se jer im lokalne vlasti ne dozvoljavaju da renoviraju stare, autohtone kuće prema svojim željama..

"Nakon jednosatne vožnje trajektom koji se na pučinu otisnuo iz splitske luke, ugledali smo Brač, otok okružen kristalno plavim morem iz kojeg su izvirale bijele krševite stijene. Mir i borova šuma tek su naznaka da se radi o jednom od tri najljepša hrvatska otoka koja su 90-ih doživjela turistički boom." - piše Financial Times.

U ljetnim mjesecima turisti se skupljaju duž obale Brača, Hvara i Visa, te ne kriju svoju oduševljenost kontrastima koje tamo pronalaze.

Plantaže maslina i vinogradi smjenjuju se s pitoresknim lučicama i elitnim restoranima, te predstavljaju raj na zemlji za planinare, umjetnike i sve one koji hrvatske otoke posjećuju u potrazi za mirom i ljepotom.

No, mnogi od njih željeli bi sebi zauvijek osigurati barem mali dio vječnog mediteranskog mira, pa su kuće i apartmani na našim najljepšim otocima postali prava meta stranih turista. Nekretnine se već odavno naveliko prodaju, a tijekom zimskih mjeseci vlasnici ih najčešće iznajmljuju ili brigu o njima prepuštaju lokalnom stanovništvu, što ih sasvim sigurno, i ne košta tako malo.

Neki od njih, kako piše Financial Times, odlučuju se za kupnju već postojećih apartmana, dok drugi uživaju u renoviranju autohtonih otočkih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jedno je sigurno; sve češće strani "ulagači" nailaze na zapreke. Prijevoz građevinskog materijala za 30 je posto skuplji nego što je to slučaj na kopnu.

Najviše od svega "ulagačima" smeta što su svi autohtoni gradovi poput Starog Grada, Hvara ili Visa pod zaštitom Ministarstva kulture, dok su neke lokacije i privatno vlasništvo. Iako nam gode pohvale na računa naših bisera, pitamo se što stranci zapravo očekuju. Isto se tako pitamo do koje će granice ići rasprodaja naših otoka, jer po svemu sudeći, situacija je ozbiljnija iz godine u godinu.

"Prije no što se odluče na kupovinu starina na hrvatskim otocima, strani kupci moraju dobro razmotriti dozvoljene mogućnosti za rekonstrukciju, inače se njihovi građevinski planovi i neće tako lako ostvariti. Smjernice za gradnju moraju biti odobrene u lokalnom uredu za plan i prostorno uređenje, dok se svaka rekonstrukcija mora obavljati pod nadzorom arhitekta i građevinske kompanije koja posjeduje pripadajuće dozvole." - tvrdi Paul Keppler iz Croatiansuna.

To bi značilo da se odrednice Vlade svojim sadržajem maksimalno zalažu kako bi novopečenim stanovnicima naših otoka onemogućile da naruše stoljetnu arhitekturu gradova, a s tim i jedinstveni život lokalnog stanovništva.

Pozdravljamo takvu odluku, jer se prirodne ljepote i sklad otočkog života neće istopiti tako brzo kao novac stranih ulagača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara