STRANE AGENCIJE O PRVIM REZULTATIMA IZBORA U HRVATSKOJ

Sve strane novinske agencije u nedjelju navečer donose vijesti o prvim privremenim rezultatima izbora u Hrvatskoj ističući da je Hrvatska demokratska zajednica ostvarila "trijumf" pred dosadašnjom vladajućom koalicijom.

"HDZ je ostvarila trijumf nad vladajućom koalicijom lijevog centra", piše britanska novinska agencija Reuters, te dodaje da "privremeni rezultati izbora pokazuju da je HDZ na putu povratka na vlast nakon što su četiri godine bili u oporbi".

Reuters također navodi da je na ovim izborima izašlo manje birače nego na onima prije četiri godine, te donosi prve izjave predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i predsjednika SDP-a Ivice Račana.

Njemačka novinska agencija dpa u svojoj prvoj vijesti također ističe pobjedu HDZ na izborima održanim u nedjelju, te donosi prve privremene rezultate izbora.

Desna koalicija oko HDZ vjerojatno će dobiti većinu u budućem sazivu Hrvatskog sabora, navodi francuska novinska agencije France presse. AFP dodaje da su izbori održani u nedjelju u Hrvatskoj prošli mirno, te navodi da su glavni suparnici na izborima - HDZ i SDP - tijekom svoje predizborne kampanje isticali istu ambiciju "brzu integraciju zemlje u Europsku uniju".

HDZ koji je Hrvatsku 1991. doveo do nezavisnosti u nedjelju se prema privremenim rezultatima, vraća na vlasti, piše američka novinska agencija AP. Agencija također navodi i prve izjave Sanadera i Račan, dane nakon prvih privremenih rezultata.

"Sljedeća vlada morat će ispuniti desetljeće dugu želju ove bivše jugoslavenske republike, koja broji 4,5 milijuna stanovnika, da se pridruži EU - možda već 2007. - ako će nastaviti s demokratskim i gospodarskim reformama pokrenutima prije nekoliko godina", navodi AP.

Slovenska novinska agencija STA također u nedjelju navečer donosi vijest o prvim privremenim rezultatima hrvatskih izbora u kojoj donosi podatke o izbornim rezultatima koje je objavila Državno izborno povjerenstvo.

O prvim rezultatima izbora u Hrvatskoj u nedjelju su izvijestile i sve veće svjetske televizijske postaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara