Strane novinarske udruge šokirane ubojstvom Pukanića i Franjića

Strane novinarske udruge šokirane ubojstvom Pukanića i Franjića

UZ ODBOR za zaštitu novinara (CPJ) te Međunarodnu i europsku federaciju novinara (IFJ i EFJ), danas je i treća udruga novinara, Reporteri bez granica (RWB) osudila ubojstvo dvojice hrvatskih novinara.

Na internetskim stranicama Reportera bez granica piše kako su "šokirani smrću dvojice zaposlenika lista Nacional" te kako  "pozivaju hrvatske vlasti da provedu temeljitu istragu i pronađu motive, počinitelje i nalogodavce tih ubojstava". Izrazili su i zabrinutost porastom organiziranog kriminala na području Balkana, zbog činjenica kako kriminalci ne oklijevaju ni od ubijanja novinara koji previše zadiru u njihove aktivnosti.

Hrvatska je ove godine svrstana na 45. mjesto po medijskim slobodama, u izvješću koje su u srijedu objavili Reporteri bez granica. Sve tri navedene organizacije navode kako je na Ivu Pukanića već pokušan atentat te kako mu je u kolovozu ukinuta policijska zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine je napadnuto najmanje pet novinara u Hrvatskoj, podsjeća IFJ te nabraja kako se radi o Danijeli Banko, Filipu Brali, Ivi Pukaniću, Dušanu Miljušu te Martinu Franovu.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara