Strane tajne službe ucijenile Sanadera objavljivanjem dosjea?

Strane tajne službe ucijenile Sanadera objavljivanjem dosjea?

Tekst: I.Ka.
Foto: Milivoj Keber/Cropix

RAZLOG iznenadne ostavke bivšeg premijera Ive Sanadera polako se razjašnjava. Naime, Nacional piše kako su EU i SAD ucijenili Sanadera da podnese ostavku s mjesta premijera ili će u suprotnom njihove tajne službe objaviti dosje kojega su od 2004. godine prikupljale tajne službe SAD-a, EU, ali i Slovenije.

List piše da je sve započelo u lipnju 2009. godine na sastanku Sanadera sa čelnicima EU-a u Bruxellesu. Na tom su sastanku svi prisutni zatražili ostavku hrvatskog premijera. Razlog njihova nezadovoljstva Sanaderom je da upravo on "predstavlja najveći problem hrvatske politike". Čelni ljudi EU-a složili su se da je Sanader najveća prepreka na putu Hrvatske prema EU te da nije u stanju bio poduzeti ozbiljnu borbu protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također dijele mišljenje da je njegova diplomatska nepopustljivost najveća prepreka za rješavanje slovensko-hrvatskog pograničnog spora te su ga optužili za ponašanje kojim loše utječe na euroatlansku integraciju Hrvatske.

Sanaderu su na tom sastanku zaprijetili da će objaviti sadržaje tih dokumenta ne bude li podnio ostavku na mjesto premijera, što je Sanader i učinio. List zaključuje kako su se u dosjeu nalazili dokazi o Hypo Banci i naftnim poslovima sa Salbatringom sa sjedištem u Sloveniji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara