Strani investitori ocjenjuju: Sada je idealno vrijeme za ulaganje u Hrvatsku

Strani investitori ocjenjuju: Sada je idealno vrijeme za ulaganje u Hrvatsku

Tekst: S.C.H.
Foto: investinthefinanceindustry.com

INOZEMNI investitori procjenjuju kako je upravo sada idealno vrijeme za ulaganje u Hrvatsku, jer će, kako se očekuje, domaće gospodarstvo u narednih mjesec ili nešto više dana potonuti do dna, što će cijene potencijalnih poduzeća i dionica oboriti na najnižu razinu, a to je ono što investitori očekuju, tvrdi Poslovni dnevnik.

Takvu pesimističnu ocjenu stanja domaćeg gospodarstva, ali i optimističnu ocjenu mogućnosti za potencijalne ulagače donosi globalni investicijski fond Templeton Emerging Markets, koji tvrdi da će cijene dionica, vrijednosti udjela u kompanijama, prodaja, narudžbe i zaposlenost početkom narednog tromjesečja biti na najnižim razinama.

Uz niske cijene, atraktivnost hrvatskih kompanija proizlazi i iz velikog napretka u približavanju Europskoj uniji, što bi trebalo biti jamstvo političke stabilnosti i poštivanja zakona. Uz to, Hrvatska još uvijek ima stabilnu monetarnu i fiskalnu politiku, HNB i dalje uspješno brani tečaj kune, a Vlada za sada ispunjava svoje kreditne obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ne očekujmo navalu stranih investitora

No Poslovni dnevnik upozorava kako se iz svih ovih parametara teško može izvesti zaključak da će strani investitori u velikom broju navaliti na domaće tržište, iako će neki od njih, poput spomenutog fonda Templeton Emerging Markets, pronaći svoj interes za ulaganje.

Hrvatsko tržište ipak ne može očekivati navalu svježeg kapitala, posebno ne u količinama koje bi pokrenule zaspalo domaće gospodarstvo, jer procjene rasta gospodarstva u ovoj godini inozemnim ulagačima ne ulijevaju povjerenje. Prema posljednjim prognozama Hrvatske narodne banke, gospodarski rast u Hrvatskoj u 2010. godini iznosit će 0,3 posto, što nikako nije primamljivo stranim ulagačima koji sada ciljaju tržišta s većim potencijalnim rastom i vidljivim oporavkom. Ako doista krajem prvog tromjesečja Hrvatska doživi dno, kao što vjeruju u Templetonu, nema pouzdanih naznaka da će uslijediti brz oporavak, tvrdi list.

HNB, za razliku od fonda Templeton, ocjenjuje da će se na domaćem tržištu dogoditi stagnacija potražnje, dok bi izvoz trebao generirati rast, no da bi Hrvatska postala konkurentna na stranim tržištima potrebno je sniziti cijenu rada. Uz rastuću nezaposlenost, stagnaciju domaće potražnje, održavanje stabilnog tečaja i budžetskog deficita treba očekivati pad realnih plaća, a to je signal koji očekuju strani ulagači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara