Strani mediji javljaju o pogoršanju Račanovog zdravstvenog stanja

NEKOLICINA stranih medija u četvrtak je izvijestila o današnjem pogoršanju zdravstvenog stanja Ivice Račana koji se, prema posljednjim informacijama, još uvijek bori za život.

Ruska "Pravda" piše kako se Račanova bolest u četvrtak naglo pogoršala zbog čega je podvrgnut mjerama intenzivnog liječenja. 62-godišnji Račan u srijedu je dao ostavku sa dužnosti vođe najjače opozicijske stranke, te je izjavio kako se mora fokusirati na borbu za svoj život.

Račanu su uklonjeni bubreg i metastaze iz desnog ramena, ali su liječnici prošlog tjedna otkrili kako se rak proširio i na njegov mozak. Nakon toga je hospitaliziran u jednoj zagrebačkoj klinici, piše "Pravda" dodajući kako njegova stranka u četvrtak nije dala više detalja o njegovom zdravstvenom stanju.

Južnoafrički Independent Online također javlja o pogoršanju Račanova zdravstvena stanja ističući kako je Račana u četvrtak ujutro posjetio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Isti izvor navodi par detalja iz Račanove profesionalne biografije ističući kako je bio komunist koji je u jeku demokratskih promjena stranku kojom je upravljao, transformirao u prozapadnu lijevo-centrističku socijalističku političku opciju.

Bugarski Focus news navodi kako se Račanovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo te prenosi izjavu predsjednika Mesića koji je hrvatskim medijima kazao kako je Račanovo zdravstveno stanje vrlo ozbiljno.

Većina svjetskih medija prenijela je jučerašnju vijest o Račanovoj ostavci na dužnost predsjednika stranke, te o nagađanju o mogućim Račanovim nasljednicima među kojima se najčešće spominju imena Željke Antunović, Zorana Milanovića, Milana Bandića i Ljube Jurčića.

Također se ističe kako je Račan u pismu ostavke izrazio želju da stranka novu snagu pronađe na izbornoj konvenciji.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara