Strani mediji o inauguraciji: Gospodin Čisti najavio borbu protiv korupcije

Strani mediji o inauguraciji: Gospodin Čisti najavio borbu protiv korupcije

Tekst: J.D.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)


"HRVATSKI novi predsjednik Ivo Josipović u svom je inauguracijskom govoru danas obećao voditi neumornu borbu protiv korupcije i uvesti svoju zemlju u Europsku uniju", piše o inauguraciji trećeg hrvatskog predsjednika AFP u tekstu naslova "Novi hrvatski predsjednik obećao neumornu borbu protiv korupcije".

U tekstu je navedeno nekoliko citata iz govora, koji se dotiču borbe za pravdu, predsjednikove vizije moderne, europske Hrvatske te njegove najave o suradnji s Vladom na borbi protiv korupcije i uvođenju neophodnih reformi.

Skinuti ljagu 90-ih

Josipović je, navodi francuska agencija, zajedno sa suprugom Tatjanom i 18-godišnjom kćeri Lanom, položio zakletvu i održao govor pred oko 1.000 pozvanih gostiju. "Novi predsjednik preuzima dužnost od centrista Stipe Mesića, koji je držao to mjesto od 2000. godine i uspio okrenuti zemlju na put parlamentarne demokracije", stoji u tekstu.

"Nacionalistička i autokratska vladavina Mesićeva prethodnika Franje Tuđmana, koji je vodio naciju kroz rat za nezavisnošću od bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine, gurnula je Hrvatsku u međunarodnu izolaciju, u kojoj je ostala sve do Tuđmanove smrti u prosincu 1999. godine", stoji u izvještaju.

Gospodin Čisti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se nada da će ulazak u EU označiti definitivni odmak od naslijeđa 90-ih godina, kad su ratovi razorili bivšu zemlju, a jedan od ključnih kriterija je, navodi AFP, borba protiv korupcije.

BBC donosi dužu reportažu o Josipovićevu preuzimanju dužnosti u tekstu naslova "Hrvatski predsjednik obećao antikorupcijsku borbu". U tekstu se opisuje Josipovićev privatni život, njegova strast za glazbom, ali i njegova politička obećanja, među kojima je i centralna borba protiv korupcije.

"Josipović nije uobičajen političar. On je odmjeren i tih profesor međunarodnog kaznenog prava, specijaliziran za ratne zločine, ali je također kompozitor napredne, avangardne glazbe. No, za sve one koji su mu dali glas u siječnju, glavna je karakteristika bio njegov imidž 'gospodina Čistog' u često mutnoj hrvatskoj politici", navodi se u BBC-jevu tekstu.

Srbija kao ružičasti slon u sobi

EurActiv, jedan od najvećih portala koji se bave pitanjima vezanim uz EU, također je donio reportažu o Josipoviću, ali s naglaskom na izostanak srpskog predsjednika Borisa Tadića.

"Novi predsjednik, glazbeni kompozitor i pravni stručnjak, i u zemlji i vani je dobio pohvale na političkom programu u kojemu je zagovarao vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Njegov integritet mu je priskrbio nadimak 'gospodin Čisti'. Ipak, čini se da je u diplomatskom okupljanju oko inauguracije, Srbija 'ružičasti slon u sobi', i to zbog izostanka predsjednika Tadića", piše u tekstu.

Tadić je bojkotirao dolazak, službeno zbog nazočnosti kosovskog predsjednika, ali "diplomatski službenici navode da to nije uobičajeno, jer se inače jednostavno ignorira strane predstavnike s kojima se nije u dobrom odnosu". Pravi je razlog, pretpostavljaju na portalu, neslaganje Tadića s uvodnim taktovima Josipovićeve politike po pitanju odnosa sa Srbijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara